Dostupni linkovi

Zapovjednik UNPROFOR-a o Mladićevim prijetnjama


Rupert Smith u sudnici 24. siječnja 2013.
Rupert Smith u sudnici 24. siječnja 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću s iskazom je započeo britanski general Rupert Smith. On je kao zadnji zapovjednik mirovnih promatrača Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNPROFOR) tužiteljstvu opisao prijetnje koje mu je upućivao optuženi tijekom 1995.godine. Tada se naime s njim sastajao u vezi incidenata za koje se sumnjičila vojska bosanskih Srba.

Mladićeve prijetnje daljnjim napadima na Sarajevo, na UN-ove vojnike i o zaustavljanju humanitarnih konvoja - kulminirale su, prema iskazu Smitha, uzimanjem međunarodnih promatrača za taoce.

Tužiteljstvo je podsjetilo suce da se iskaz bivšeg UNPROFOR-ca o sastancima i prijetnjama optuženog može usporediti s ratnim bilježnicama generala Mladića koje su zapljenjene u njegovoj kući u Beogradu. Naime, u njima je Mladić također zabilježio sastanke sa Smithom, koji se prisjetio kako je 15. ožujka 1995.godine protestirao zbog velikog broja snajperskih napada na Sarajlije, unatoč sporazumu o prekidu vatre.

„Pokušao sam doznati što se događa, koji su motivi povećanih snajperskih napada. Mladić je objašnjavao da oni reagiraju na povećanje snajperskog djelovanja s bošnjačke strane, ali da, on je rekao da su oni (VRS) umiješani u to. Ja sam svakako protumačio da to nije bilo nikakvo iznenađenje za njega“, opisao je svjedok potvrđujući tužiteljstvu da je snajperskom kampanjom zapovjedao optuženi.

Prema iskustvu bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a, general Mladić je kontrolirao sve što se događa na bosansko-hercegovačkom ratištu. Među ostalim i prolaz humanitarnih konvoja bez kojih se situacija za ljude u Zaštićenim zonama, kao i opkoljenom Sarajevu – dodatno pogoršavala tijekom 1995.godine.

Britanski general Smith je opisao Mladićeve prijetnje, nakon što je upozoren da će međunarodne snage reagirati na zaustavljanje humanitarnih konvoja.

„To je prvenstveno bilo usmjereno protiv britanskih snaga na terenu, jer sam ja bio britanski časnik. I govoreno je da će tim ljudima biti prerezana grla i takve stvari“, naveo je svjedok koji je o susretima s vođama bosanskih Srba iskaz dao i na suđenju predsjedniku Republike Srpske u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću.

Smith je inače opisao zašto su u Bosni i Hercegovini 1995.godine zatraženi NATO udari na položaje VRS-a i u dokumentarnom filmu From Peacekeeping to Partnership (Od održavanja mira do partnerstva):

(VIDEO: filmu From Peacekeeping to Partnership)


Mladića nije zanimalo što krši međunarodno pravo

Nakon zračnih udara NATO snaga, koji su zatraženi zbog kršenja primirja, VRS je zarobila niz međunarodnih promatrača i lancima ih vezala za objekte koji bi mogli biti dodatno napadnuti. Svjedok Smith je opisao kako je upozorio generala Mladića - da korištenjem zarobljenika kao ljudski štit, grubo krši međunarodno pravo, odnosno Ženevske konvencije.

„Je li on shvatio što sam ja rekao? Vjerujem da je. No moj je dojam tada bio – da mu to uopće nije važno“, opisao je svjedok koji je u svom iskazu spomenuo dva incidenta kada je i na njega otvorena vatra. Jednom prilikom kada je s helikopterom UN-a išao upravo na sastanak s Mladićem nakon srebrebičkih događanja.

Britanski general Smith prisjetio se i razgovora 15.srpnja 1995.godine kada je optuženog Mladića obavijestio da ima informacije o ubijanju i silovanju u Srebrenici, nakon ulaska VRS-a u tu zaštićenu zonu. Pri tom je priznao kako ni sam nije imao pojma – o razmjerima zločina.

„Znali smo da je oko 2000 zarobljenika VRS odvela i da ih je držala blizu Bratuncu, za ostale smo mislili da su se probili“, naveo je Smith, uz čije će se svjedočenje uvesti i audio snimke zapljenjene u Mladićevoj kući kao dokazni materijal. Svjedok je inače naveo kako nije bio svjestan da Mladić snima njihove razgovore.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00
Direktan link


Optuženi Mladić dobio je ponovno upozorenje suca zbog gestikulaciju tijekom glavnog iskaza Smitha, a ukor zbog gestikulacija tijelom na sudačke upute – dobio je i njegov odvjetnik Dejan (Dan) Ivetić.

On je počeo s unakrsnim ispitivanjem bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a potkraj sudske sjednice pa će se njegov iskaz nastaviti i u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG