Dostupni linkovi

Zapovjednik UNPROFOR-a: Karadžić poslušao Mladića oko Sarajeva


Hussein Ali Abdel-Razek tokom svjedočenja, 4. listopada 2012.
Hussein Ali Abdel-Razek tokom svjedočenja, 4. listopada 2012.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a (Zaštitne snage Ujedinjenih naroda) za sektor Sarajevo - egipatskog generala Husseina Ali Abdel-Razeka.

On je sudu opisao kako su tijekom 1992. i 1993.godine njegovi protesti zbog protjerivanja i napada na civile nesrpske nacionalnosti ostali neuslišani kod vojnih i političkih vlasti bosanskih Srba koje su bile dobro zapovjedno organizirane, a time i sposobne naređivati i zaustavljati ono što se događalo.

„Granatiranje i snajpersko djelovanje u Sarajevu bili su svakodnevna pojava“, izjavio je svjedok Abdel-Razek, prisjećajući se neuspješnih pokušaja zaustavljanja stalnih napada i pogibije civila, kojih je stradalo tijekom gotovo četverogodišnje opsade - oko 12.000.

„Zapravo se niti jedna od strana nije u potpunosti posvetila ispunjavanju sporazuma. Bez obzira je li se radilo o sporazumima između zaraćenih strana ili drugih sporazuma. A ni strane na terenu nisu se toga pridržavale. Tako da se granatiranje nastavilo“, objasnio je svjedok za čijeg su iskaza uvršeni u dokaze dokumenti brojne korespodencije između UNPROFOR-a i VRS-a.

Egipatski general je opisao kako je bio „jako tužan“ zbog događaja u Jugoslaviji, tadašnjoj prijateljskoj državi s njegovom zemljom) te da nije želio dužnost na koju je razmješten.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić u društvu Gorana Hadžića, siječanj 1993.
Radovan Karadžić i Ratko Mladić u društvu Gorana Hadžića, siječanj 1993.
Prema njegovim riječima - napori UN-ovih promatrača ostali su bezuspješni jer su vlasti bosanskih Srba željele i u Sarajevu provesti politiku etničkog čišćenja, budući da je njihov lider Radovan Karadžić promijenio početne želje o podjeli grada i uklanjanju teškog naoružanja.

„Onda smo se odjednom suočili s jednim potpuno različitom objašnjenjem koje je ponudio doktor Karadžić. Različitim u odnosu na izjave iza kojih je stajao za vrijeme Londonske konferencije i različitim od obveza koje je preuzeo na sebe tijekom pregovora u Ženevi. On je meni neskriveno rekao – da su muslimani prebrojni“, prepričao je svjedok.

Abdel-Razek je ocijenio kako je odnos političkog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba bio dobar te da je Karadžić slušao savjete generala Mladića – kako ratovati i koristiti teško naoružanje u Sarajevu u svrhu ostvarivanja političkih ciljeva.

„Mislim da se može reći da iza svega stoji jedna vojna vizija koju je dr.Karadžić objedinio s vlastitim gledištvima i u skladu s tim promijenio stav koji je do tada zauzimao“, dodatno je pojasnio svoj stav o utjecaju Mladića na Karadžića.

Abdel-Razek sastao se više puta s optuženim Mladićem, opisavši ga kao karizmatičnog generala s potpunom kontrolom nad svojim podređenima, koji su ga slušali dijelom zbog straha, a dijelom iz poštovanja.

Zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotan zatvor zbog ubijanja Sarajlija, prema bivšem UNPROFOR-cu Abdel Razeku – također je samo slušao pretpostavljenog Mladića.

„Dakle djelovao je kao da je on zapovjednik koji vrlo strogo poštuje naređenja koje dobija. Dakle to je sve u svemu bio jedan profesionalni oficir“, opisao je Galića svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:29 0:00
Direktan link


Egipatski general Abdel-Razek iskaz će dovršiti u petak, a suđenje će se potom nastaviti svjedočenjem zaštićenog svjedoka koji je preživio zatočavanje i zlostavljanje u Rogatici.
XS
SM
MD
LG