Dostupni linkovi

Putin rekao šefu UN-ove nuklearne agencije da je Moskva 'otvorena za dijalog' o nuklearki Zaporožje


Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) sa šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem u Sankt Peterburgu 11. oktobra 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) sa šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem u Sankt Peterburgu 11. oktobra 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je šefu UN-ove nuklearne agencije da je "otvoren za dijalog" o ukrajinskoj nuklearki Zaporožje i da će razgovarati o svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Putin je Rafaelu Grossiju rekao tokom njihovog sastanka u Sankt Peterburgu koji je prenošen putem televizijeda je situacija oko elektrane "zabrinjavajuća".

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, bila je žarište ruske vojne kampanje u Ukrajini. Moskva i Kijev mjesecima okrivljuju jedni druge za granatiranje u blizini postrojenja koje je izazvalo strahove od nuklearne katastrofe.

Grossi se sastao s Putinom u sklopu napora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da spriječi nesreću. Takođe, Grossi nastoji da uspostavi sigurnosnu zonu oko nuklearne elektrane.

Putin je šefu IAEA-e rekao da je "spreman razgovarati o svim pitanjima od zajedničkog interesa ili razloga za zabrinutost, na primjer, u vezi sa situacijom oko elektrane Zaporožje".

Grossi bi se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu kasnije ove sedmiceradi daljih razgovora u vezi s nuklearkom, rečeno je u saopštenju IAEA nakon sastanka Grossija i Putina.

"Nema vremena za gubljenje", rekao je Grossi, dodajući da je situacija oko elektrane "sve opasnija, nestabilnija i izazovnija" zbog čestih vojnih napada na tom području.

Grossi se prošle sedmice sastao sa Zelenskim kako bi razgovarali o postavljanju zaštitne zone oko elektrane, koju su preuzele ruske trupe u martu, a njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje uz stručnjake iz IAEA.

Grossi je "učestvovao u intenzivnim konsultacijama i s Ukrajinom i s Ruskom Federacijom kako bi dogovorili i implementirali" sigurnosnu zonu što je prije moguće, stoji u saopštenju IAEA-e.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00
Izvor: Reuters, dpa, AFP
XS
SM
MD
LG