Dostupni linkovi

Nuklearna elektrana Zaporožje i IAEA ponovo uspostavili kontakt


Nuklearna elektrana Zaporožje u Enerhodaru, 2008. godina
Nuklearna elektrana Zaporožje u Enerhodaru, 2008. godina

Veza između ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje na jugu zemlje, koja je pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo je uspostavljena posle gotovo mesec i po dana prekida, objavio je ukrajinski operater Energoatom.

Te veze nisu bile održavane otkad su Rusi prekinuli ukrajinskog operatora mobilne telefonije Vodafon u Energodaru, mestu gde je centrala, sa kojim je IAEA imala kontakt i prenos podataka, navela je kompanija Energoatom.

U saopštenju objavljenom u subotu uveče, 11. juna, preko Telegrama navodi seda je zahvaljujući zajedničkim naporima Energoatoma i Vodafona veza između nadzornih servera u atomskoj centrali i IAEA ponovo uspostavljena.

Navodi se da su svi podaci tokom perioda prekida sačuvani na bezbednim serverima i prebačeni Međunarodnoj atomskoj agenciji čim je ponovo uspostavljena veza.

IAEA je ove nedelje saopštila da aktivno radi na organizovanju posete centrali Zaporožje, čemu se Ukrajina protivi dok je elektrana pod ruskom okupacijom. Ukrajina smatra da bi takva poseta legitimizovala rusku okupaciju centrale u očima međunarodne zajednice, po oceni Energoatoma.

Ruski vojnici preuzeli su početkom marta kontrolu nad centralom koja se nalazi u gradu Energodar, na jugu Ukrajine, i odvojena je rekom Dnjepar od regionalnog glavnog grada Zaporožja, koje je i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

U sukobima koji su se tu odvijali početkom rata izazvali su strahovanja o mogućoj nuklearnoj katastrofi u zemlji gde je eksplodirao reaktor u Černobilju 1986.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

XS
SM
MD
LG