Dostupni linkovi

Započelo privođenje umešanih u aferu "Agrobanka"


Policija je potvrdila da je u subotu uhapsila vlasnika firme "Habitfarm" Radoslava Laleta Sekulića i još osmoro osumnjičenih za zloupotrebu kredita dobijenih od Agrobanke u iznosu od 40 i 50 miliona evra.

Direktor policije Milorad Veljović je na konferenciji za novinare rekao da se traga za još dvojicom osumnjičenih i dodao da se narednih dana mogu očekivati još dva-tri hapšenja kao i da će istraga vezana za slučaj Agrobanke trajati još nekoliko meseci.

Direktor policije je naveo da je Sekulić uhapšen u svojoj kući kao i da je uhapšen i Sekulićev sin.

Prema Veljovićevim rečima, hapšenje je vezano je za proveru kredita u iznosu od 40 i 50 miliona evra koji su dodeljivani Habitfarmu i firmama ćerkama te kompanije.

U subotu pre podne počela je akcija privođenja umešanih u aferi "Agrobanka".

„Reč je o povezanim pravnim licima koja su bila korisnici kredita i bankarskih garancija u oštećenoj banci. Visina njihovih obaveza prema Agrobanci iznosi preko pet milijardi i pet stotina miliona dinara. Tužilaštvo i policija nastavljaju rad na proveri i ostalih kredita koji nisu vraćeni Agrobanci kako bi se utrdila istina o njenom radu“, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je rekao da su u pitanju odgovorna lica u preduzećima Habitfarm, Swiss farmacija, Swiss Intermedical, Product trade finance, Western stile, Mercuri internacional, Lutton i Novi dani.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u subotu ujutro najavio da je započeta akcija privođenja umešanih u aferu "Agrobanka".

Od decembra pod prinudnom upravom, od maja bez dozvole za rad, od juna u stečaju. Takva je sudbina „Agrobanke“, što je i ime afere, možda i jedne od retkih koja će dobiti sudski epilog.

Za poslovanje banke, koje je uprkos „fantastičnom“ gubitku označeno kao uspešno, njen nekadašnji prvi čovek Dušan Antonić nagrađen je bonusom. Pominjano je 800 000 evra, da bi na kraju on sam izneo da se radi o 200 000 manje. Evra naravno.

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić demantovao je prošle nedelje da je rukovodstvo Narodne banke Srbije u protekle dvije godine odgovorno za gubitke "Agrobanke".

U pisanoj izjavi, Šoškić je postavio pitanje zašto tadašnji guverner Mlađan Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka koja je i tada imala gubitke. Netačno je, naveo je dalje Šoškić, i da je rukovodstvo Narodne banke Srbije prošle i ove godine opstruisalo istragu.

Promptno mu je odgovorio Mlađan Dinkić, prozvani ministar finansija i privrede, koji je saopštio da je Agrobanka do 2003. godine, što se poklapa sa njegovim guvernerskim mandatom, imala pozitivan kapital i da bi Šoškić umesto “smešnih optužbi, trebalo istražnim organima da objasni šta je za vreme svog mandata činio ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke”.

Istraga u aferi Agrobanka nastavlja se, ali ona može lako završiti samo na izvršiocima, a da vrh političke piramide koji je morao stajati iza kontaminiranih kredita teških 300 miliona evra, godinama deljenih po kodeksu Alajbegove slame – ostane nekažnjen, ocenio je za RSE Miroslav Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije:

“Ako vi jurite ove koji su dobili dva-tri, eventualno pet miliona evra, a one koji su dobili deset, dvadeset, trideset i šezdeset ne jurite – odna je vrlo jasna poruka. Ti veći krediti su se dobijali verovatno uz pomoć političara, i to ne ovih sa lokalnog nivoa nego nekih od najkrupnijih, verovatno bi istraga u tom pravcu vrlo brzo dovela i do nekih krupnijih riba. Kako ni u drugim aferama nisu bile dotaknute te krupnije ribe, ne verujem da će i ovog puta biti dotaknute”, kaže Prokopijević.
XS
SM
MD
LG