Dostupni linkovi

Saveznici nastavili napade, Arapska liga protestuje zbog civilnih žrtava


Libijska televizija prikazala posljedice udara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link

Libijska televizija je prikazala snimke objekta u plamenu koji je identificiran kao vojna baza u Tripoliju. Na snimcima se vidi i protuavionska paljba u Tripoliju. (24. 3. 2011. Reuters)

Međunarodna koalicija predvođena SAD i Francuskom nastavila je u nedelju naveče napade na Libiju iz vazduha i sa mora, uključujući i glavni grad Tripoli, uprkos protestima Arapske lige, Rusije i Kine zbog stradanja civila.

Saveznici su bombardovali libijske kasarne, vojne aerodrome i protivazdušnu odbranu iz aviona kao i krstarećim raketama. Istovremeno libijski vođa Moamer Gadafi je proglasio obustavu vatre koja stupa u 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Libijsko ministrastvo zdravstva je reklo da su 64 civila poginula u napadima na vojna postrojenja u nedelju ujutro nakon kojih je Gadafi uputio pretnje da će pretvoriti Sredozemlje u "borbeno polje" i obećao "dug rat".

Gadafijeve snage su obustavile napade na pobunjeničko uporišre Bengazi ali je on poslao tenkove na Misratu, posljednje pobunjeničko uporište na zapadu zemlje.

Arapska liga, koje je podržala rezoluciju UN-a o zabrani letove na Libijom, je tražila hitni sastanak u vezi rezolucije.

"Ono što se dešava u Libiji je se razlikuje od akcije čiji je cilj uspostavljanje zabrane letova i ono što mi želimo je zaštita civila a ne bombardovanje civila," rekao je generalno sekretar Lige Amr Musa. Britanski lovci bombarderi Tornado pokrenuli su u nedelju rano ujutro vazdušni napad na Libiju.

"Mogu da potvrdim da je britansko vazduhoplovstvo danas ispalilo krstareće rakete iz aviona Tornado GR4",
izjavio je portparol britanske vojske Džon Lorimer.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da su sve mere predostrožnosti preduzete kako bi se izbegle civilne žrtve tokom bombardovanja vojnih ciljeva u Libiji.
Ozborn: Znam da naši vojni stratezi preduzimaju apsolutno sve mere predostrožnosti kako bi se izbegle žrtve među civilima.

"Moramo s oprezom razmatrati ono što vidimo na libijskoj televiziji. Znam da naši vojni stratezi preduzimaju apsolutno sve mere predostrožnosti kako bi se izbegle žrtve među civilima", rekao je Ozborn gostujući na televiziji Bi-Bi-Si.

Prva faza vazdušnih udara na Libiju u akciji “Odisejeva zora” je "uspešna" i omogućila je zatvaranje vazdušnog prostora Libije, izjavio je u nedelju šef Generalštaba vojske SAD admiral Majkl Malen.

Zaustavljeno je napredovanje snaga lojalnih lideru Gadafiju ka Bengaziju, uporištu pobunjenika, kazao je Mulen u izjavi za američku televiziju Ej-Bi-Si.

Ciljeve u Libiji u nedelju ujutro napalo je ukupno 19 američkih aviona, uključujući tri bombardera B2, precizirao je prethodno portparol komande američke vojske za Afriku, u Študgartu, Kenet Fidler.

Francuska je u nedelju angažovala "više od 15 letelica" u operacijama u Libiji, izjavio je portparol Generalštaba francuske vojske Tijeri Birkar.

Te letelice su, prema njegovim rečima, izvršile operacije "vazdušne odbrane kao i podrške na zemlji, snabdevanja, vazdušne kontrole i otkrivanja".

"Danas na terenu gde smo delovali, nije bilo pretnji civilnom stanovništvu",
kazao je portparol francuskog ministarstva odbrane Loran Teser.

Zapaljena vozila Gadafijevih snaga nakon vazdušnih udara međunarodne koalicije, 20. mart 2011.
Gadafi je u nedelju upozorio da će se voditi "dug rat" protiv međunarodnih vojnih snaga koje su otpočele vazdušne napade na njegove trupe.

On je u telefonskoj izjavi za libijsku državnu televiziju kazao da neće popustiti u akciji protiv pobunjenika koji drže istočni grad Bengazi i dodao da je otvorio skladišta oružja Libijcima i da su sada svi naoružani, automatskim oružjem, minobacačima i bombama.

"Obećavamo vam dug rat",
rekao je Gadafi i dodao da će pobediti.

"Mi smo pobednici, vi ste pobeđeni. Mi se nećemo povući sa bojnog polja jer ćemo braniti svoju zemlju i svoju čast",
naglasio je libijski vođa.

Poginulo skoro 50 ljudi


Koalicija na čelu sa SAD, Francuskom i Britanijom u subotu je na osnovu rezolucije UN i uz podršku arapskih zemalja, prešla u ofanzivu da bi zaustavila represiju nad pobunjenicima koji su ustali protiv Gadafijevog režima 15. februara.

Vašington i London su ispalili više od 110 Tomahavk raketa sa brodova i podmornica od subote u 20.00 po centralnoevropskom vremenu na više od 20 ciljeva u Libiji, uključujući na sisteme antiraketne odbrane i strateške komunikacijske čvorove, sve na libijskoj mediteranskoj obali.


(RT video na Jutjubu: Poletanje francuskih borbenih aviona za Bengazi)

Intervencija kojom se koordinira iz američkog štaba u Nemačkoj počela je vazdušnim napadom Francuske na vozilo Gadafijevih snaga u 17.45, to je bio prvi napad posle zelenog svetla UN u četvrtak da se može pribeći sili da bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

Učestvovali su i britanski lovci Tornado koji su ispalili krstareće rakete "stormšedou" .

Prema okvirnom bilansu iz libijskih zvaničnih izvora 48 ljudi je poginulo, a 150 je povređeno u tim napadima, od čega 26 u Tripoliju.

U nedelju oko 1.30 po centralnoevropskom vremenu bombardovan je Tripoli i antiraketna odbrana oko glavnog grada, posebno rezidencija-kasarna libijskog vođe u Bab-al Aziziji, preneo je novinar agencije Frans pres. Bombardovanje je trajalo oko 40 minuta. Jedan avion koalicije je nadleteo taj deo ali nema indikacija da li su ciljevi pogođeni.

Libijske vlasti su ranije saopštile da su teško oštećeni civilni i vojni ciljevi u Misrati, istočno od Tripolija kao i u Zuari na zapadu, Sirti, rodnom gradu Gadafija na istoku, kao i u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku.

Rusija i Kina žale, Japan podržao napad

U kratkoj izjavi preko zvanične televizije Gadafi je posle početka napada u subotu upozorio da će pretvoriti Mediteran u "ratno polje" i rekao da su skladišta oružja otvorena da brane Libiju. Gadafi je rekao da će gađati svaki vojni i civilni cilj na Mediteranu.

"Interesi zemalja koje su učestvovale u agresiji biće u opasnosti", upozorio je Gadafi.

Međunarodnu operaciju su s druge strane pozdravili pobunjenici u mestu Al Mardž na oko sto kilometara severoistočno od Bengazija, središta pobune.

Rusija i Kina, koje su se uzdržale od glasanja za rezoluciju UN, izrazile su žaljenje što je počela intervencija.

"Kina prati najnovije događaje u Libiji i izražava žaljenje zbog vojnog napada na Libiju", navodi se u saopštenju.

"Nadamo se da će se u Libiji vratiti brzo stabilnost i da će se izbeći nove civilne žrtve",
dodaje kinesko Ministarstvo.

Rusija je u nedelju apelovala na međunarodne snage da prestanu da "neselektivno upotrebljavaju silu" od koje stradaju civili u Libiji, saopštio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, Aleksandar Lukačevič.

"U okviru napada na Libiju koji su počeli juče, pogođeni su i objekti koji nisu vojni",
kaže se u saopštenju.

Japan je podržao napad na Gadafijeve snage.
Zapaljeni tenk Gadafijevih snaga nakon vazdušnih udara međunarodne koalicije, 20. mart 2011.

"Japanska vlada podržava mere koje su preduzele zemlje članice UN u skladu s rezolucijom 1273 Saveta bezbednosti",
izjavio je šef japanske diplomatije Takeaki Macumoto.

Premijer Katara, šeik Hamad ben Jasem al-Tani izjavio je u nedelju da Katar podržava vojnu intervenciju u Libiji jer smatra da treba "okončati krvorpoliće".

"Katar će učestvovati u vojnoj akciji, jer je neophodno da arapske zemlje učestvuju u tome", rekao je premijer a prenosi televizija Al-Džazira.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Turska takođe dati svoj doprinos za rešavanje krize u Libiji uz "poštovanje" bezbednosti libijskog naroda".

"Turska će dati svoj doprinos koji smatra neophodnim i u skladu sa primenama rezolucija UN 1970 i 1973 i vodechi raccuna o libijskom narodu. U tom cilju u toku su pripreme u saradnji s našim civilnim i vojnim službama",
navele su turske vlasti.

Šef Arapske lige Amr Musa kritikovao je u nedelju međunarodne vojne napade na Libiju, upozoravajući da u njima stradaju i civili.

Arapska liga podržala je prošle nedelje odluku o zatvaranju vazdušnog prostora Libije, ali je Musa rekao novinarima da vojna operacija prevazilazi ono što je Arapska liga podržala.

Kako je objasnio, "ono što se desilo razlikuje se od ciljeva zatvaranja vazdušnog prostora".

"Mi želimo zaštitu civila, a ne dodatne napade na civile",
ukazao je on.

Rezolucija 1973 Ujedinjenih nacija poziva na potpuni prekid napada na civile, uvodi zonu zabrane leta nad Libijom i dozvoljava napade da bi se zaustavile Gadafijeve snage.
XS
SM
MD
LG