Dostupni linkovi

Zaoštravanje odnosa države i Crnogorske akademije nauka i umetnosti


Logo CANU i DANU
Logo CANU i DANU
Vlada Crne Gore je na prijedlog Ministarstva nauke, usvojila set zaključaka i mjera koji se tiču Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a kojima se predviđa čak i blokada žiro računa CANU, ukoliko ta instutucija ne počne da primjenjuje novi Zakon o CANU, koji je dosada na sve načine opstruirala, saznaje Portal Analitika iz pouzdanih izvora bliskih Vladi.

Inače, za 2012. godinu CANU je trebalo da dobije mnogo više novca poreskih obveznika nego što je dobila prošle godine.

Iz budžeta za ovu godinu za CANU je opredijeljeno 1.444.000 eura, nekoliko miliona više jer je, između ostalog predviđena gradnja nove zgrade CANU kao i prijem članova DANU u CANU.

Portal Analitika saznaje da su u CANU, upravo na račun uvećanih sredstava, uvećali i naknade akademicima pa umjesto 1.200 eura mjesečno dobijaju i do dvije hiljade eura.
Prijetnja Vlade da će CANU blokirati sredstva ukoliko ne budu poštovali zakon uslijedila je nakon što čelnici akademije nijesu ispoštovali zakonom predviđenu proceduru prelaska akdemika DANU u sastav CANU. Sa sjednice je procureo i spisak ostalih obaveza koje CANU nije ispunila ili za koje joj je preostalo jako malo vremena.

Danas nije bilo moguće dobiti rekaciju prvog čovjeka CANU, Momira Đurovića jer je, kako su nam kazali u CANU, cijelo prijepodne bio na važnom sastanku.

Šerbo Rastoder na sastanku sa crnogorskim premijerom Lukšićem
Šerbo Rastoder na sastanku sa crnogorskim premijerom Lukšićem
​Profesor Šerbo Rastoder i bivši akademik DANU koga je CANU primila u članstvo, a koji je to javno odbio upravo zbog nezakonite procedure po kojoj je postupak proveden, kaže za RSE da nije iznenađen najavom vlade i koracima koje će preduzeti protiv CANU.

,,Radi se o tome da vlada ima pravo da jednoj instituciji koja živi na budžetu države i koja bi po pravilu trebalo da radi u interesu i u korist te države, provodi zakone same te države. Ovdje se radi o jednoj opstrukciji koja je motivisana prije svega nekim drugim, a ne zakonskim obavezama te u tom smislu mislim da je to jedini način, na žalost da se CANU natjera da poštuje postojeći zakon“, kaže Rastoder.

To što je Vlada najavila finansijsku blokadu institucije koju je pod svoje okrilje držala i onda kada je ona otvoreno radila protiv države Crne Gore i koja u naučnom smislu nije ponudila ništa iole značajnije ni crnogorskoj ni međunarodnoj nauci svojevrsno je licemjerje koje pritom dosta košta poreske obveznike. To primjećuje Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

“Ali vidite, kada akademici slušaju oni su dobri i njima ćemo dati million eura. Čim počnu da ne slušaju počećemo da ih udaramo po prstićima jer ni u jednom ni u drugom slučaju ne evaluiramo šta je akademija izrodila. Koje je naučne rezultate postigla? Šta rade ti ljudi koji tamo sjede i dobijaju apanaže? Koje su naučne rezultate dali Crnoj Gori, regionu i svijetu? Koliko citata imaju naši akademici svi zajedno u naučnim radovima u zadnjih 10 godina? Vjerujte mi da se sigurno mogu prebrojati na prste. To je ono o čemu treba da brinemo i sa naučnog i sa institucionalnog i sa svakog drugog aspekta”, smatra Radulović.

Licemjerje u konrektnom slučaju ne stanuje samo na adresi crnogorske vlade već i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i njenih članova, primjećuje profesor Šerbo Rastoder.

“Ovo vam govorim kao osoba koja je izabrana čak i u toj nelegitimnoj proceduri za člana CANU i kao osoba koja je još devedesetih godina mnogim mojim kolegama iz CANU rekla da nemam ništa protiv što radite to protiv države ali bi bilo krajnje moralno da se odreknete bar nadoknade koju primate od te iste države”, naglašava Rastoder.

Ostaje da se vidi kako će završiti najnovija epizoda u zaoštravanju odnosa Vlade i državne akademije koje su, kako i navode naši sagovornici godinama funkcionisale bez velikih problema i u skladu sa međusobnim interesima.

Ostaje da vidimo i da li će država ovoga puta demonstrirati svoju moć ili će CANU i njen predsjednik Momir Đurović ponovo pokazati svoju nedodirljivost .
XS
SM
MD
LG