Dostupni linkovi

Žandarmerija na granici sa Mađarskom


Granica Srbije i Mađarske
Granica Srbije i Mađarske

„Zbog velikog broja ilegalnih migranata sa Kosova, Žandarmerija Srbije od danas pomaže u obezbeđenju državne granice sa Mađarskom“, izjavio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije. Direktori policija Nemačke, Mađarske, Austrije i Srbije sastali su se u Beogradu i najavili jače kontrole graničnog pojasa.

Poslednjih nedelja granicu između Srbije i Mađarske, dugu 174 kilometra, pojačano je kontrolisalo 150 pripadnika Granične policije i deset mobilnih patrola opremljenih termovizijskim kamerama. Zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata sa Kosova, saopštili su iz MUP-a, njima će biti pridodate nove snage.

“Od danas ćemo im priključiti jedan broj pripadnika Žandarmerije. Pojačaćemo i prisustvo policije opšte nadležnosti sa namerom da u potpunosti zaštitimo našu državnu granicu. Istovremeno, dogovorili smo pojačavanje zajedničkih patrola koje imamo sa kolegama iz Mađarske”, rekao je Nebojša Stefanović, ministar policije Srbije.

Na sastanku sa direktorima nemačke, austrijske i mađarske policije u Beogradu je dogovoreno da na granične prelaze Srbije ka Mađarskoj iz Nemačke uskoro doći stručnjaci za otkrivanje falsifikovanih isprava jer je uočeno, kako navode u MUP-u, da jedan broj migranata ima falsifikovana dokumenta. Ove tri zemlje poslaće tehniku i termovizijske kamere koje će, uz postojeću opremu, biti korišćene za kontrolu srpsko-mađarske granice.

Diter Roman, direktor nemačke Savezne policije, rekao je da bi migranti trebalo da znaju da Nemačka odbija 99 odsto zahetva za azil.

„Nemačka, Srbija, Mađarska i Austrija samo zajednički mogu da spreče ovaj humanitarni egzodus. Nemojte prodavati sve što imate na Kosovu da bi ste taj novac davali krijumčarima, ljudima koji će vas negde prebaciti. Jer vaš put ka Nemačkoj je krajnje neizvestan. Kvota nepriznavanja vaših zahteva za azil je skoro sto procenata. Posle toga sledi povratak na Kosovo, a ostali ste bez sve imovine“, rekao je Roman u Beogradu.

Nemačka, Austrija, Mađarska i Srbija će, kako su najavili najviši predstavnici policija ovih zemalja, pojačati zajedničku aktivnost kriminalističkih policija koje će biti angažovane na otkrivanju krijumčara ljudi.

Karolj Pap, direktor mađarske policije, rekao je da očekuje dobre rezultate.

“Ubeđen sam da će ova saradnja doprineti većoj sigurnosti naših građana”, rekao je Pap.

Prema podacima MUP-u Srbije, drastičan priliv ilegalnih migranata sa Kosova počeo je krajem prošle godine. U ilegalnom prelasku državne granice sa Mađarskom u oktobru je zatečeno samo 32 građana Kosova, dok ih je u decembru bilo 602, a ujanuaru 656.

Na sastanku sa kolegama iz inostranstva, Stefanović je upitan o razlozima za takvu "eksploziju migracije".

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

“Policija ne može da odgovori na ovo pitanje jer se ne bavimo takvim analizama. Razlozi nisu bezbednosni. Da li se radi o nedostatku posla ili nečemu drugom, ja to sa sigurnošću ne mogu da kažem. Takvu analizu nemamo, niti smo je radili”, rekao je Stefanović.

Prekršajni sud u Subotici od nedavno je u 24-satnom dežurstvu zbog problema sa ilegalnim migrantima sa Kosova. Tokom januara zbog ilegalnog prelaska državne granice u tom sudu procesuirano je 550 građana Kosova. Njima su većinom izrečene minimalne novčane kazne koje se kreću u zakonskom rasponu od 5.000 do 50.000 dinara.

Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici, izjavio je za RSE da je samo u poslednjih sedam dana, do nedelje, prekršajno osuđeno 368 ilegalnih migranata sa Kosova.

„Drastično je povećan broj ilegalnih migranata. Samo u januaru smo, uključujući i prvu nedelju februara, imali skoro 50 odsto godišnje norme izrečenih prekršajnih presuda. Do 11. januara 80 osoba je zatečeno u ilegalnom prelasku granice, a od 12. januara njihov broj je sve veći i veći. Ne znam da li će se nastaviti taj trend. Sud je tu da postupa po zakonu. Radimo i van radnog vremena, pa smo u poslednje vreme na službi i noću do dva sata“, rekao je Simić.

Niko od privedenih do sada se nije žalio na sudsku presudu, iako na to imaju pravo.

Prekršajni sudija Tanja Bulatović, koja dežura u subotičkom sudu, rekla je za RSE da je procedura ista za sve.

„Nakon što su zatečeni u pokušaju ilegalnog prelaska, policija ih odvodi u njen regionalni centar u Subotici. Tamo budu identifikovani i protiv punoletnih lica se podnose prekršajne prijave. Onda ih mi saslušavamo. Najčešće kažu da idu zbog loše ekonomske situacije. Svi tvrde da imaju rodbinu u inostranstvu i da odlaze kod njih. Kada daju izjavu, izrekne im se prekršajna kazna i posle toga su slobodni. Do sada se sve završavalo na novčanim kaznama. Dobijaju primerak presude, kazna se plaća odmah, i oni onda mogu ići gde hoće“, kaže Bulatović.

Najstroža kazna za ilegalne migrante je 30 dana zatvora, i izriče se onima koji ponovo pokušaju nezakonito da pređu granicu. Ona nije izrečena nikome iz poslednje grupe kosovskih Albanaca koja je procesuirana u Prekršajnom sudu u Subotici.

XS
SM
MD
LG