Dostupni linkovi

U žalosti za ubijenom kćerkom koja se pridružila IDIL-u


Gulsan Imaševa smatra da nikada neće dobiti kćerkino tijelo

Posljednji put je Gulsan Imaševa vidjela svoju kćerku, Gulbanu Asanovu, u maju 2015. kada se Asanova, tada još tinejdžerka, u tajnosti pripremala da pobjegne iz rodnog grada u sjeverozapadnom Kazahstanu i da se pridruži ekstremistima iz tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koji su u inostranstvu, piše Radio Slobodna Evropa.

Kada je, u prvoj polovini mjeseca novembra, saznala da je Asanova ubijena u Siriji, Imaševa je sa rodbinom organizovala pogrebnu ceremoniju prema islamskim običajima za kćerku u rodnom gradu Kandagašu u regiji Aktobe.

Pokopa ili dženaze nije bilo. Tijelo Asanove nije vraćeno iz Sirije. Možda nikada neće biti vraćeno. Imaševa kaže da misli da su njenu kćerku “pogubili” militanti tzv. Islamske države kojima se u Siriji pridružila tri godine ranije zato što je sada pokušavala da pobjegne od njih i prebjegne u Tursku.

Ona misli da je Asanova pokopana negdje u Siriji u istočnom dijelu zemlje u središtu plemenske teritorije, u provinciji Deir-ez-Zor. Iz te ratom podijeljene regije na granici sa Irakom, Asanova je redovno telefonirala majci tokom protekle tri godine i govorila joj o svom životu među borcima IDIL-a u ratu u Siriji.

'Kako da ćutimo?'

Imaševa se pomirila sa sudbinom da nikada neće primiti kćerkino tijelo ili pouzdano saznati da li je i gdje je pokopana.

“Ponekad pomislim da je bolje da je ovako umrla”, Imaševa je rekla za RSE. "Ko zna? Možda bi je iskoristili kao bombaša samoubicu negdje, što bi bilo još gore." Druga rodbina je odbila da govori za RSE o nevoljama Asanove, pravdajući se da ne žele biti poznati kao članovi porodice jednog teroriste.

Ali Imaševa kaže da ona mora da govori otvoreno o tome šta se dogodilo njenoj kćerki, ako ništa drugo, onda makar da bi poslala upozorenje drugima da ne prave slične greške.

“Kako možemo da ćutimo pošto smo saznali za njenu smrt?”, kaže Imaševa za RSE. “Rodbina i komšije redovno dolaze da izraze svoje saučešće.”

“Nismo vidjeli njeno tijelo i nismo mogli da je sahranimo ali i dalje obavljamo komemorativne ceremonije”, kaže. “Čak smo i jagnje zaklali i ponudili siromašnima meso kao milostinju. Šta drugo možemo da uradimo?”

Gublanu Asanova otišla je od kuće sa 17 godina
Gublanu Asanova otišla je od kuće sa 17 godina

Kazahstanski mediji izvještavaju da je IDIL na smrt osudilo i pogubio dvije žene iz Kazahstana koje su se u Siriji pridružile militantima.

U tim izvještajima spominje se žena imenovana kao “Gulbanu” i kaže se da je uzela ime Um Mejrem nakon što se pridružila tzv. Islamskoj državi.

Imaševa kaže da je ta žena bila njena kćerka.

Glasnogovornik kazahstanskog Ministarstva inostranih poslova rekao je za RSE da vlasti još uvijek istražuju izvještaje o Kazahstankama koje su u Siriji pogubili militanti tzv. Islamske države.

Za sada, vlada nema konačni odgovor na to šta se zapravo dogodilo Asanovoj.

‘Ne tražite me, ja idem u Siriju’

Prema kazahstanskom Nacionalnom komitetu bezbjednosti (KNB), Asanova je bila jedna od 800 Kazahstanaca koji su, od početka 2018., napustili domovinu i pridružili se militantima IDIL-a na Bliskom istoku.

Ovi Kazahstanci su među hiljadama ljudi iz Centralne Azije koji su napravili isto putovanje s ciljem da se pridruže militantima u borbi.

Zvaničnici Nacionalnog komiteta bezbjednosti rekli su za RSE da se je otprilike 100 Kazahstanaca koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi u Siriji i Iraku vratilo u zemlju.

Drugih 700 je ili ubijeno ili je pobjeglo u druge zemlje ili je ostalo sa militantima na ograničenim teritorijama koje su još uvijek pod njihovom kontrolom.

Vjeruje se da je Asanova bila sa IDIL-ovim borcima koji su držali pod kontrolom izolovano ruralno područje provincije Deir-ez-Zor.

Rođena 1995. godine, Asanova je bila najmlađe od četvoro djece – kćerka jedinica Imaševe i Viktora Asanova.

Imaševa kaže da Asanova nije bila pretjerano religiozna dok nije srela svog supruga u kandagaškoj srednjoj školi, početkom 2013.

Vjenčali su se i Asanova se sa 17 godina iselila iz roditeljskog doma.

Asanova nikada nije završila školovanje. Mladi par je ostao u Kandagašu gdje je Asanova rodila kćerku krajem 2013. Do marta 2015. brak se raspao o Asanova se razvela. Svega mjesec dana kasnije, Asanova je ostavila svoju 19-mjesečnu kćerku kod rodbine i netragom nestala.

Imaševa kaže da je otkrila poruku koju je Asanova ostavila za sobom: "Ne tražite me. Ja idem u Siriju."

Ispočetka, Imaševa kaže da nije povjerovala u sadržaj poruke i da je mislila da se njena kćerka vratila bivšem suprugu.

Ali on je insistirao da nije bio u kontaktu s Asanovom od razvoda.

Posljednji ratnici IDIL-a
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Tada su se Imaševa i njen suprug obratili policiji da zatraže pomoć zbog nestale kćerke.

"Iz policije i službe sigurnosti su došli da nas ispituju", rekla je Imaševa za RSE. "Kasnije nas je kontaktirala služba sigurnosti i saopštili su nam da je naša kćerka u Siriji."

"Javila se i kćerka koja je rekla da je u Siriji", nastavlja Imaševa, dodajući da je Asanova uspjela da izvadi pasoš kako bi putovala u inostranstvo za svega dva ili tri dana.

"Bez obrazovanja, posla i novca i dalje je mogla da otputuje čak u Siriju", kaže Imaševa. "Još uvijek mi nije jasno kako je to bilo moguće."

Ubrzo nakon što je Asanova napustila Kazahstan, predsjednik Nursultan Nazarbaev je upozorio na regrutovanje koje obavlja "Islamska država" u Kazahstanu i da "pružaju finansijsku pomoć nezaposlenim, siromašnim i bolesnim – i onda ih odvode."

Nazarbaev je rekao da su ekstremisti poslali na stotine Kazahstanaca na Bliski istok, uključujući i cijele porodice, odakle kasnije "nisu dozvolili ženama i djeci da se vrate".

U novembru 2014. video IDIL-a je objavljen na internetu u kojem su se mogla vidjeti najmanje desetorica kazahstanskih militanata koji su se pridružili grupama militanata u Siriji zajedno sa ženama i djecom.

Prema kazahstanskim vlastima, više od 150 Kazahstanki je već bilo otišlo u Siriju da se pridruži IDIL-u, prije nego što je Asanova stigla tamo.

Nešto manje od godinu dana kasnije, Asanova je telefonirala majci koristeći kodiranu WhatsApp aplikaciju da bi joj saopštila da se udala za borca tzv. Islamske države i da je rodila kćerku koja se zove Rumezija.

Najvjerovatnije je, kaže Imaševa, njen drugi suprug ubijen u borbama u Siriji.

Asanova se onda ponovo udala za još jednog borca tzv. Islamske države koji je poginuo u borbi, rekla je Imaševa.

Imaševa kaže da je 20. avgusta, Asanova ponovo telefonirala da javi da je opet rodila. Ali nije rekla da li je dijete dječak ili djevojčica niti je rekla kako se beba zove. Imaševa kaže da je Asanova počela da traži novac od njih u ljeto 2018. zaklinjući se majci da joj novac treba za bijeg za Tursku iz cijele situacije u Siriji.

"Tražila je dva do pet miliona tangea (kazahstanska valuta) u protuvrijednosti u američkim dolarima", kaže Imaševa, što je suma od oko 5.400 do 13.500 američkih dolara. "Odakle da nabavim toliki novac? Moj suprug i ja smo penzioneri."

"Ona bi rekla, ‘Mama, pošalji mi novac’. Mislim da joj je neko drugi govorio da traži novac od nas. Nije bilo moguće da se ispita cijela istina oko traženja novca preko telefona", rekla je Imaševa.

U oktobru je svaka komunikacija s kćerkom prestala, kaže Imaševa.

Rekla je i da je telefon Asanove od tada isključen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG