Dostupni linkovi

Gotovina i Markač: Žalbeno vijeće bez odluke o alternativnoj odgovornosti


Ante Gotovina i Mladen Markač
Ante Gotovina i Mladen Markač
Na Haškom sudu protekli tjedan (18.09.2012.) je održana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, osuđenih u prvom stupnju na 24, te18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je obavijestilo kako još nije odlučilo o zadnjim podnescima obrane i tužiteljstva u vezi sa utvrđivanjem alternativne kaznene odgovornosti dvojice generala u žalbenom postupku ukoliko se utvrdi da nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata protjerivanja civila srpske nacionalnosti tijekom i nakon akcije Oluja 1995. godine. Po reakcijama strana u postupku vidljivo je kako je zadnji u nizu podnesaka u očekivanju konačne presude dodatno raspirio strasti i očekivanja.

Branitelj Gregory Kihoe zatražio je od žalbenih sudaca da se bar odredi datum donošenja odluke o podnescima kojima bi Gotovina i Markač mogli biti oslobođeni ili osuđeni po različitoj osnovi od prvostupanjske presude. No da ta odluka nije bezazlena, te se još uvijek važe, potvrdio mu je predsjedavajući žalbeni sudac Theodor Meron:

„Gospodine Kihoe, čim budem mogao nešto da vam kažem, budite bez brige, prenijeću vam to čim nešto budemo znali.“

Sudac Meron je tijekom statusne konferencije prethodno podsjetio kako je u podnesku na zahtjev sudskog vijeća tužiteljstvo navelo da se Gotovinu i Markača može osuditi po zapovjednoj odgovornosti ako u žalbenom postupku padne optužba o udruženom zločinačkom pothvatu i njima kao članovima.

S druge strane, obrane dvojice generala u svom su podnesku navele da se njihove klijente ne može dodatno suditi po zapovjednoj odgovornosti jer se ona uopće nije utvrđivala u prvostupanjskom postupku:

„Dana 10. kolovoza 2012. godine gospodin Gotovina je predao podnesak u kojem osporava sudsku nadležnost Žalbenog vijeća da razmatra alternativne oblike kaznene odgovornosti. Dana 10. kolovoza 2012. gospodin Markač se pridružio podnesku gospodina Gotovine i odluka o podnesku će biti donijeta blagovremeno.“

Pravila Haškog suda inače nalažu da se u redovitim razmacima održavaju statusne konferencije na kojima se optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima. General Markač obavijestio je suca Merona kako se dobro oporavlja nakon nedavne teške operacije srca:

„Zdravstvena skrb je primjerena i za sada je sve u redu. Hvala.“.

Meron: Gospodine Markač, vi ste se složili s time da se određeni zdravstveni izvještaji dostave meni i ostalim sucima u žalbenom vijeću. Ja sam vrlo zadovoljan što sam primio k znanju da je došlo do poboljšanja u vašem zdravstvenom stanju. Gospodine Gotovina, vi ste uvijek imali manje zdravstvenih problema. Imate li nam nešto što želite da nam kažete?

Gotovina: Časni sude, hvala na pitanju. Sa mnom je sve u redu.

Konačna, drugostupanjska presuda Gotovini i Markaču se, prema dosadašnjoj praksi, očekivala do kraja ove ili početkom iduće godine. No taj je rok zbog cijele situacije sad neizvjestan budući da je obrana zatražila još jedno ročište za usmenu argumentaciju ukoliko žalbeno vijeće donese odluku o alternativnoj odgovornosti hrvatskih generala u korist tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG