Dostupni linkovi

Žalbena rasprava o Stanišiću i Župljaninu krajem ove ili početkom iduće godine


Mićo Stanišić i Stojan Župljanin

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je zadnja statusna konferencija prije žalbene rasprave u slučaju visokih policijskih dužnosnika Republike Srpske u vrijeme rata - Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Oni su osuđeni 2013. godine, svaki na po 22 godine zatvora zbog zločina njihovih policijskih snaga nad stanovništvom hrvatske i bošnjačke nacionalnosti diljem Bosne i Hercegovine. Na presudu su se žalile obje strane u postupku.

Haško tužiteljstvo se žalilo na kaznu od 22 godine zatvora Stanišiću i Župljaninu tražeći da ona bude veća i razmjerna zločinima za koje su proglašeni krivim u prvostupanjskoj presudi.

Također, u žalbi je tužiteljstvo zatražilo i da se najvišim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba u vrijeme rata – izreknu kumulativne kazne, odnosno da se osim za kršenja zakona i običaja ratovanja - proglase krivim i za zločine protiv čovječnosti po točkama optužnice koje ih terete za ubojstvo, torturu, deportaciju i prisilno premještanje stanovništva.

Žalbeni sudac Carmel Agius objasnio je na statusnoj konferenciji razloge – zašto će se žalbena rasprava održati možda početkom iduće godine, a ne krajem ove – kako je planirano.

„Jedan od razloga je da sam opsjednut time – da sam siguran da je dokument kojim se pripremamo za raspravu – dostavljen svim mojim kolegama. Da on bude što bolje kvalitete kako bismo dobili što bolju diskusiju tijekom rasprave. A to je veliki posao i uzima mnogo vremena.“, naveo je jedan od razloga mogućeg odlaganja rasprave za 2016.godinu.

Još se odlučuje o ponavljanju postupka

Branitelji Stanišića i Župljanina zatražili su u žalbi oslobađanje osuđenika u prvom stupnju ili izricanje novih, znatno nižih kazni.

Podsjetimo, Frederik Harhoff, jedan od sudaca koji ih je osudio - diskvalificiran je, zbog navodne pristranosti - iz sudskog vijeća koje je sudilo vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju pa su i obrane Stanišića i Župljanina to isto zatražile – odnosno da se postupak poništi ili da se vrati na ponovno suđenje.

Zahtjev za poništavanjem postupka je odbijen prošle godine, dok će se o zahtjevu za ponavljanjem suđenja – razmatrati nakon žalbene rasprave. Iza spomenute rasprave - peteročlano žalbeno vijeće će se povući kako bi donijelo konačnu, drugostupanjsku presudu, a koja je najavljena polovicom iduće godine.

VIDEO LINK: Prvostupanjska presuda Stanišiću i Župljaninu

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG