Dostupni linkovi

'Zakon u torbu, pa u kupovinu'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Kupci u Srbiji od Nove godine imaju prava kao nikada do sada. Ukoliko se bude sprovodio Zakon o zaštiti potrošača, bahati trgovci robom nepoznatog porekla i kvaliteta polako će otići u istoriju a na tržištu će vladati neka nova pravila.

Televizori sumnjive proizvodnje, lažne patike sa oznakama svetskih firmi, no name pantalone bez deklaracije koje se iscepaju posle sedam dana nošenja ili cipele otpadajućih đonova u Srbiji više neće biti noćna mora potrošača. Jer, ubuduće će svaki kupac moći da vrati proizvod kojim nije zadovoljan.

Poslušajte šta kažu za RSE Beograđani koji su jedva dočekali novi Zakon o zaštiti potrošača koji se primenjuje od 1. januara.



Novim propisima, po prvi put u ovdašnjoj istoriji, teret dokazivanja ispravnosti proizvoda nije na kupcu već na trgovcu, dok je za tehničku robu obavezna garancija od najmanje dve godine.

Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra trgovine, rekla je za RSE da je cilj ovog zakona dovođenje trgovaca i potrošača u ravnopravan položaj.
Stanković: Sigurna sam da će trgovci sada mnogo ozbiljnije da pristupaju svim argumentima koji se nađu pred njima, i da će pozitivno reagovati na zahteve potrošača.

“Potpuna pravda mora da postoji za sve učesnike na tržištu. Sigurna sam da će trgovci sada mnogo ozbiljnije da pristupaju svim argumentima koji se nađu pred njima, i da će pozitivno reagovati na zahteve potrošača”, kazala je Stanković.

“Zakon u torbu, pa u kupovinu”,
prvi je savet potrošačima. Dakle, da se brže bolje informišu o novim pravima, što mogu učiniti i preko besplatne telefonske linije u Ministarstvu trgovine.

A ako posle kupovine bude problema, tu je i Nacionalna organizacija potrošača Srbije, čiji nam predsednik Goran Papović kaže da su novim zakonom, približnom onima u zemljama Evropske unije, kupci sada mnogo zaštićeniji.

“Ovim zakonom srpski kupci dobijaju to što se, koliko toliko, mogu osećati delom Evrope. Do sada je Srbija bukvalno bila Divlji zapad zbog bahatosti trgovaca koji su navikli da rade kroz prevare i mućke”, rekao je Papović.

Kazne od 300.000 do dva miliona dinara


Sada su se zakonski stvari toliko promenile da, na primer, oni koji robu kupe preko televizije ili interneta imaju pravo da je bez navođenja razloga vrate u roku od dve nedelje, dok se servis rerklamiranog proizvoda mora obaviti u razumnom roku.
Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić

Slobodan Šijan, vlasnik i direktor firme Tehnomanija, koja u prodaji tehničke robe u Srbiji zauzima 15 odsto tržišta, kaže da onima koji posluju po zakonu odgovaraju jasna pravila igre.

“Mi smo i do sada bili veoma fleksibilni kada su primedbe kupaca u pitanju. U većini slučajeva smo im izlazili u susret. Bukvalno smo sistem rešavanaja reklamacija uskladili sa evropskim normativima i pre donošenja ovog zakona. Tako da sa te strane apsolutno nikakvih problema neće biti. Jer jednostavno mislimo da je dobar rad najbolja reklama za nas”,
ocenio je Šijan.

Ukoliko dobavljači i trgovci ipak pokušaju da ne poštuju nova pravila, mogle bi da ih koriguju kazne: za izbegavanje potrošačkih propisa plaćaće od 300.000 do dva miliona dinara.

Ljiljana Stanković kaže da će veliku ulogu u pomoći potrošačima imati i nevladin sektor.

“Potrošačke organizacije ubuduće će objašnjavati trgovcima koja prava potrošača nisu ispunili, i zalagaće se kroz sistem da se ta prava ostvare. A potrošači će morati češće da se obraćaju za pomoć i da budu hrabri u traženju pravde za sve svoje probleme”,
kaže Stanković.

Ono što će potrošači u Srbiji morati da pričekaju pre potpuno bezbrižne kupovine, jer prethodna iskustva upozoravaju, to je da vide da li će se zakon efikasno primenjivati. Potrošačka udruženja, na čelu sa Goranom Papovićem, kažu da ovog puta neće dozvoliti da još jedan zakon ostane samo mrtvo slovo na papiru.

“Iako je zakon o Zaštiti potrošača iz 2005. doživeo fijasko, jer na osnovu njega do danas nemate ni jednu sudsku presudu, novi zakon neće doživeti istu sudbinu. Ostvarićemo primenu novog zakona uz podršku Evropske unije i svih onih koji žele veća prava za potrošače”, poručuje Papović.
XS
SM
MD
LG