Dostupni linkovi

Šta donosi Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine?


Zakon predviđa prije svega formiranje agencije za upravljanje oduzetom imovinom
Zakon predviđa prije svega formiranje agencije za upravljanje oduzetom imovinom
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela koji predviđa privremeno ili stalno oduzimanje imovine, a novina je to što će se imovina oduzimati već u toku same istrage.

Dok u vlasti kažu da je zakon donio dosta novina, u opoziciji tvrde da se ništa neće promijeniti jer je i ovaj put, kako kažu, ignorisan problem pronevjere i korupcije u institucijama vlasti.

Ovaj zakon predviđa prije svega formiranje agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Finansijska istraga biće pokretana protiv svih za koje se sumnja da su imovinu stekli na nelegalan način, bez obzira na iznos štete učinjene krivičnim djelom.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman ističe da na taj način niko neće moći zadržati nelegalno stečenu imovinu:
Mi smo do sada imali situaciju da su sudovi donosili pravosnažne presude, utvrđivali odgovornost u krivičnom postupku, međutim, imovina koja je bila stečena jednostavno je bila na marginama tih presuda.

„Mi smo do sada imali situaciju da su sudovi donosili pravosnažne presude, utvrđivali odgovornost u krivičnom postupku, međutim, imovina koja je bila stečena jednostavno je bila na marginama tih presuda. Sudovi nisu imali određene kapacitete ni mogućnosti da tu imovinu oduzimaju, deponuju, skladište. Međutim, ova agencija će sada biti kao tehničko tijelo i pomoć tim sudovima. Svakako, ona će se brinuti o tim stvarima. Ako je pokretna imovina, ona će je prodavati, prihod će biti oprihodovan u budžet RS, a nepokretna imovina biće u zemljišnim knjigama uvrštena kao imovina RS,“ objašnjava Selman.

OČISTITI DILEME

Posebna ovlaštenja data su Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i nadležnim tužilaštvima, koji će imati mogućnost da izdaju privremeni ili trajni nalog o oduzimanju imovine.

U opoziciji smatraju da je usvojeni zakon samo zamazivanje očiju javnosti, te da se nije na pravi način prišlo problemima pronevjere novca u vladajućim strukturama.

U SDS-u mišljenja su da je najbolji primjer za to slab rad Specijalnog tužilaštva RS, kao i, kako tvrde, nepostojanje efekata rada Komisije za reviziju privatizacije.
Džerard Selman, Foto: www.24sata.info

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić ponovio je da bi se na tapetu provjere trebala naći imovina svih predstavnika vlasti.

„Da se odmah pristupi ispitivanju imovine svih sadašnjih i bivših funkcionera. I evo, mi iz SDS-a smo spremni da kažemo da to bude od nas, iz SDS-a,“ rekao je Bojić.

Sličnog je mišljenja i poslanik Socijalističke partije Petar Đokić koji predlaže da Narodna skupština i posebnim zaključkom definiše obavezu provjere imovine predstavnika vlasti:

„Da jednom definitivno očistimo te dileme koje neko svjesno stvara, a ponajviše ovi iz međunarodne zajednice, da su ovdje političari po definiciji kriminalci. Nismo kriminalci,“ tvrdi Đokić.

IZMEĐU 5 I 6 MILIONA KM U POKRETNIM STVARIMA

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić pita zbog čega je uopšte donesen zakon kada sva rješenja već postoje u krivičnom zakonu.

„Ovo što sad imamo smo već imali. Pitanje je primjene važećih pozitivnih propisa i ništa drugo. Da se i dosad primjenivalo, isti efekat bi bio kao i donošenje ovog zakona,“ kaže Gligić.

Za opoziciju su sporna i data ovlaštenja policiji i tužilaštvima, jer postoji, kako kaže poslanik PDP-a Perica Bundalo, opasnost od paralelizma.

„Neophodno je sva ovlaštenja dati pravosudnim institucijama, a organe koji pripadaju izvršnoj vlasti, odnosno MUP-u, podrediti njima,“ smatra Bundalo.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom počeće sa radom 1. jula ove godine. Agencija će, naprimjer, sav oduzeti novac u stranoj valuti, te predmete od plemenitih metala i dragog kamenja predavati na čuvanje u Trezor RS.

Djela istorijske, umjetničke i naučne vrijednosti biće pohranjene u ustanove za čuvanje sličnih predmeta.

Selman ističe da bi se prvi efekti mogli osjetiti već krajem godine znatnim prilivom sredstava u budžet.

„Mi sad imamo određenu procjenu kad smo radili ovaj zakon da se u sadašnjim postupcima do kraja godine taj iznos kreće negdje između pet i šest miliona KM u pokretnim stvarima, a o nekretninama nemamo podatke pošto se to utvrdi tek pravosnažnom presudom,“
kaže Selman.

Iako opozicija upozorava na problem zbog toga što je primjena zakona stavljena u ruke izvršne a ne pravosudne vlasti, ministar Selman ipak kaže da usvojeni zakon neće predstavljati oruđe borbe sa neistomišljenicima.
XS
SM
MD
LG