Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada ipak nije udovoljila verskim zajednicama


Vlada Srbije

Vlada Srbije nije prihvatila primedbe verskih zajednica kojima bi bila promenjena suština Predloga zakona protiv diskriminacije. Samo su pojedini termini precizirani ili promenjeni kako bi se izbegle nejasnoće. Sporni član koji zabranjuje diskriminaciju zbog seksualne orijentacije nije promenjen. To je međunarodni standard, poručeno je iz Vlade.

Predlog zakona protiv diskriminacije upućen je u skupštinsku proceduru bez suštinskih izmena, a prihvaćene su samo primedbe koje su se odnosile na preciziranje termina i otklanjanje nejasnoća. Primedbe verskih zajednica, zbog kojih je ovaj zakon prošle nedelje bio povučen iz skupštinske procedure, koje bi promenile suštinu zakona, nisu prihvaćene, objasnio je ministar rada i socijalne zaštite Rasim Ljajić:


"Smatram da smo došli do jednog rešenja koje u suštini zadovoljava sve međunarodne standarde u oblasti zabrane diskriminacije. Ne mogu da tvrdim da će verske zajednice biti u potpunosti zadovoljne predloženim rešenjima, ali je sigurno da nijedna izmena nije učinjena na uštrb kvaliteta i suštine ovog zakona. Sporna odredba o seksualnoj orijentaciji je nešto što je međunarodni standard."

U spornom članu 21. izbrisan je samo izraz transeksualnost. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kaže da je i u samom pisanju zakona bilo dileme da li je posebno navođenje ove kategorije bilo potrebno:


"S obzirom da se on podrazumeva u stavovima 1. i 2. tog zakona. U onoj verziji koja je usvojena prošle nedelje 3. stav koji je govorio o tome da se stavovi 1. i 2. odnose i na transeksualne osobe sada je izbačen, s obzirom da se, u pravnom smislu, stavovi 1. i 2. odnose i na njih, dakle, nisu posebno apostrofirani."

Antidiskriminacioni zakon na koji se u Srbiji čeka već četiri godine potreban je i za stavljanje Srbije na belu šengen listu i približavanje Evropskoj uniji. Nakon što je prošao javnu raspravu, verske zajednice, a pre svih Srpska pravoslavna crkva, samo dan uoči njegovog stavljanja na dnevni red Skupštine Srbije tražile su i izdejstvovale njegovo povlačenje. Sedam dana kasnije, koliko je Vlada dozvolila da traje pronalaženje kompromisa, sporni član 21. kako je objavio ministar Ljajić glasi:


Ako homoseksualci treba da vode Srbiju u Evropu, onda je bolje da ostanemo i čuvamo ovce u Srbiji i na selu ...
"Dakle, naziv člana je Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije. Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, svako ima prava na slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja seksualne orijentacije je zabranjeno."

Ministarstvo vera dalo je negativno mišljenje na predlog zakona, a ministar vera Bogoljub Šijaković nije prisustvovao sednici Vlade. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kaže da je drugi sporni član 18. o verskim slobodama i pravima samo dopunjen, pojašnjen i pojačan, jer se Vlada već rukovodila idejom da eventulano ne dolazi do mogućih oblika diskriminacije verskih sloboda i prava. I dok je za Vladu najveći deo problema proistekao iz nerazumevanja zakona, odnosno što se zakon na valjan način nije pročitao, jer su neke primedbe verskih zajednica vec bile sadržane u predlogu, polemika će se tek nastaviti u parlamentu. Sudeći barem po dosadašnjim izjavama većeg dela opozicije, ali ne samo nje, već i pojednih članova vlasti, kao na primer Dragana Markovića Palme, lider Jedinstvene Srbije i poslanika:


"Ako homoseksualci treba da vode Srbiju u Evropu, onda je bolje da ostanemo i čuvamo ovce u Srbiji i na selu."

Ipak, Saša Gajin, iz Centra za unapređenje pravnih studija i jedan od autora zakona, pozvao je poslanike da po hitnoj proceduri, ako je moguće jednoglasno, usvoje ovaj zakon:


"Usvajanjem Zakona protiv diskriminacije Srbija bi se definitivno upisala na listu onih evropskih zemalja koje su na adekvatan način odgovorile na potrebu pravne zaštite diskriminisanih, kao što su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Nemačka, Norveška, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Rumunija, Slovačka, Švajcarska, Velika Britanija. Smisao zakona upravo i jeste u tome da zaštiti sve one koji su diskriminisani i sve one koji predstavljaju manjinu u ovom društvu."

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG