Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zakon o diskriminaciji upodobljen na zahtev Crkve


Skupština Srbije, Foto: Vesna Anđić

Kako će izgledati Zakon protiv diskriminacije, nakon što su crkve u Srbiji tražile izmenu njegovog predloga, biće poznato nakon iduće sednice srpske Vlade. Posle nezvanične informacije da je Srpska pravoslavna crkva zatražila izmenu 13 od tridesetak članova predloga ovog zakona, postavlja se pitanje da li će biti promenjena njegova suština.

Mirko Cvetković, srpski premijer, izjavio je da će Vlada Srbije predlog Zakona o zabrani diskriminacije poslati parlamentu po hitnom postupku i da očekuje da će ga Skupština usvojiti do kraja meseca. On je rekao da je tekst zakona, nakon što su razmotreni predlozi verskih zajednica, donekle korigovan u smislu pojašnjenja nekih članova, ali da njegova suština neće biti menjana.

Većina poslanika u Skupštini Srbije ne želi da govori o tome da li će novi zakon izgubiti suštinu ukoliko se prihvate brojni predlozi verskih zajednica za izmene, pravdajući se da ne znaju šta je predloženo.

Socijalistička partija Srbije, koja učestvuje u vlasti, podržava većinu predloga Srpske pravoslavne crkve i njeni poslanici glasaće "ZA" u parlamentu. Branko Ružić, funkcioner Socijalističke partije Srbije, rekao je za naš program da će predlog Zakona o zabrani diskriminacije biti upodobljen na narednoj sednici Vlade Srbije:


"Dakle, ne bi došlo do povlačenja zakona da je sve bilo u redu. Mislim da je Vlada na jedan veoma odgovoran način pristupila ovom problemu i da će sve biti u redu."

RSE: Šta znači to da će zakon biti upodobljen?


"Mislim da ste mi postavili jedno metafizičko pitanje, biće upodobljen sa onim elementima koji su izneseni kao rezerve od strane onih institucija ili verskih zajednica koje su imale prava da to urade. Biće razjašnjeni neki segmenti koji možda nisu bili dovoljno definisani i koji su narušavali neke vrednosne sisteme koji još uvek jesu važeći u Republici Srbiji."

Predlog zakona povučen je iz procedure posle primedbi koje je u poslednjem trenutku iznela Srpska pravoslavna crkva, čiji episkop Irinej se oglasio saopštenjem u kom se navodi da taj zakonski akt treba upodobiti sa standardima Evropske unije i razvijenih demokratija. On je ocenio da se prvobitnim predlogom na mala vrata uvode prava kojima se vređaju moral, verska uverenja i osnovne društvene vrednosti.

Međutim, jedan od autora tog zakona, Saša Gajin, iz Koalicije protiv diskriminacije, izjavio je za naš program da bi upodobljavanjem na način na koji to žele neke verske zajednice grubo bila promenjena suština Zakona protiv diskriminacije:


"To ne bi bio Zakon protiv diskriminacije nego zakon o sprovođenju diskriminacije, bilo bi zaista skandalozno kada bi te primedbe bile usvojene. One idu za time da sruše čitavu konstrukciju zakona, ali i za time da obezbede sprovođenje jednog pravnog režima koji je necivilizacijski, primitivan i anahron, što je upravo ono protiv čega se ustaje sa ovim Zakonom protiv diskriminacije."

Nakon intervencije tradicionalnih verskih zajednica, u inoviranoj verziji predloga Zakona protiv diskriminacije, u čije je izmene uvid imala agencija Beta, u član 18. dodat je novi stav koji precizira da se neće smatrati diskriminacijom postupanje sveštenika i verskih službenika koje je uskladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registrovanih u skladu sa zakonom. Kako se navodi, predloženo je da se u član 20. ubaci novi stav kojim se zabranjuje javno ili prikriveno uskraćivanje pogodnosti u odnosu na pol ili zbog promene pola.

Nada Kolundžija, funkcioner vladajuće Demokratske stranke, kaže za naš program da uslišenje nekih od primedbi Crkve ne znači da su verske zajednice nastupile ultimativno:


"Činjenica da su se verske zajednice uključile u raspravu sama po sebi ne znači da one imaju prevelik uticaj. Činjenica da je Vlada pokazala spremnost da ih sasluša, kao što je slušala i druge činioce iz društvenog života, pokazuje da ova Vlada razume da je društveni razvoj zapravo usklađivanje različitih interesa različitih grupacija."

Opoziciona Liberalno demokratska partija žestoko se usprotivila izmenama predloženog zakona, i zatražila da se u parlament vrati prvobitni tekst. Ukoliko se to ne dogodi, kaže Ivan Andrić iz Liberalno demokratske partije, ponovo ćemo ga predložiti u Skupštini, jer ono što traže verske zajednice potpuno menja njegovu suštinu:

"U nekoliko delova oni ukidaju svaki poseban oblik diskriminacije naglašavanja, ukidaju sudske presude kao oblik borbe protiv diskriminacije, čime se obesmišljava čitav zakon i on postaje samo mrtvo slovo na papiru - to pokazuje njihovu želju da se Srbija ne promeni. Mislim da se moramo odupreti takvoj antireformskoj politici."

Po mišljenju Saše Gajina, ne bi bilo zgoreg obratiti pažnju na način na koji su verske zajednice intervenisale:

"Ne bi trebalo smetnuti sa uma da su oni koristili jedan metod koji je bio karakteristika onih ranijih komunističkih režima u kojima su partijski sekretari zvali telefonom i tako obezbeđivali izvršenje svojih zahteva."

Kakav će biti novi predlog Zakona protiv diskriminacije videće se kada stigne u Skupštinu, a pre nego što to bude poznato, Ivan Andrić iz Liberalno demokratske partije poručuje:

"Suština ovog zakona jeste da su svi ljudi u Srbiji rođeni jednaki i da se kao takvi moraju i posmatrati. Ne mogu da shvatim kako bi bilo kome moglo da bude bolje u ovoj zemlji ako mu se dopusti da diskriminiše nekog drugog."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG