Dostupni linkovi

Zakon o radu u RS: Socijalni dijalog zapeo kod otpuštanja radnika


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
U novembru prošle godine istekao je rok za donošenje novog zakona o radu RS na osnovu sporazuma kojeg su još 2010. potpisali Savez sindikata i entitetska Vlada. Nedonošenje zakona jasno pokazuje da je socijalni dijalog zapeo na liniji između sindikalaca i poslodavaca. Dok poslodavci tvrde da je novi zakon potreban kako bi se akti prilagodili novim, tržišnim uslovima poslovanja, iz sindikata opominju da je suština priče u nastojanju poslodavaca da se smanje radnička prava.

Ukoliko se donese novi zakon o radu, što zagovaraju poslodavci RS, njegovim odredbama omogućiće se lakše otpuštanje radnika, a u pitanje se dovodi i način isplate plata, regresa i toplog obroka, tvrde sindikalci. Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada smatra da inicijativa poslodavaca nije dobra.

„Jer ono što oni traže - lakše otpuštanje radnika, ukdanje prevoza, toplih obroka, minulog rada itd. - bilo je u 18. vijeku. To sada nije u redu. A mislim da treba donijeti novi zakon iz više razloga. Jedan je što taj zakon nije u skladu sa zakonom o PIO-u, a s druge strane što on ima kontradiktornosti sam u sebi. I on je i u ovom zakonu dao previše ovlaštenja u nekim stvarima i nije razjasnio tačno šta su obaveze i poslodavca i radnika“, kaže Belenzada.

Poslodavci, s druge strane, smatraju da su prevareni jer sindikat tvrdi da neće ni raspravljati o njihovoj inicijativi.

„To nam je jasan signal da nemamo socijalnog partnera koji želi zdrave odnose i koji će ispoštivati ono što je potpisao“, zaključuje Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. On kaže da poslodavci žele da se otvori priča o novom zakonu o radu, da se on primakne evropskom zakonodavstvu, ali u skladu sa ekonomskim stanjem u državi.

„U ovoj državi mi ne možemo obezbijediti ekonomski standard radnika primjeren zapadnom standardu ako stanje u državi nije adekvatno“, kaže on.

Na pitanje da li poslodavci zaista žele unutar novog zakonskog rješenja da se olakša mogućnost otpuštanja radnika, Milić kaže:

„Da, mnogo lakše otpuštanje radnika uz ispoštovanje svih uslova koji budu zakonom definisani. Siguran sam, onog momenta, ako nam zakon dozvoli da razdvojimo rad od nerada i da razdvojimo žito od kukolja - da ćemo imati situaciju da će oni naši radnici koji su radnici u punom svom značenju biti adekvatno plaćeni.“

Sindikalci: Oni bi da radnici budu robovi

I predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da približavanja stavova sa poslodavcima neće biti dok se insistira na zakonu o radu koji će dati veća ovlaštenja za otpuštanje radnika. Granulić poziva poslodavce da kažu šta im smeta u sadašnjem zakonu.

Nikad neće imati saglasnost za neke nelogične stvari što se tiče sindikata, poručuje Milenko Granulić predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

„Jer i ovaj sadašnji Zakon u radu oni ne poštuju u potpunosti. Maltene, čak neki i nikako. Nikad neće imati saglasnost za neke nelogične stvari što se tiče sindikata“, rekao je Granulić.

Prvi sindikalac zdravstva se ne slaže s ocjenom da poslodavci imaju problema s onima čiji nerad ne mogu sankcionisati:

„Takav radnik se može proglasiti tehnološkim viškom i završe priču. Da mu otkaz - i završena priča. Da mu otpreminu i radnik ide na biro. Znači to je samo njihova priča. Oni bi željeli da radnici budu robovi, a da se oni bogate i da budu ti koji će o svemu odlučivati. E to ne može proći u sindikatu, sigurni budite.“

A predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, revoltirana kritikama na račun štrajkačke pasivnosti sindikata, nije bila raspoložena da komentariše izostanak socijalnog dijaloga u vezi sa pitanjem zakona o radu.

„Kako vi rekoste, da smo mi izmislili socijalni dijalog da ne bismo štrajkovali, onda je logično da nemam nešto posebno da vam kažem“, poručila je.

Statistika kaže da u Republici Srpskoj najviše radnika ostaje bez posla nakon što su proglašeni tehnološkim viškom. Slijede oni kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme, a potom oni koji su sporazumno prekinuli radni odnos. Najmanje radnika je ostalo bez posla putem otkaza. Samo u prva dva mjeseca ove godine u RS je bez posla ostalo više od 7.000 radnika. Ili - svakoga dana na ulici našlo se njih 117.
XS
SM
MD
LG