Dostupni linkovi

Nacionalna konvencija: Zajedno do članstva u EU


Prva konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, 5. april 2011.
Prva konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, 5. april 2011.
Evropskoj uniji ne pristupaju samo vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, već čitava država i društvo uključujući i civilni i privatni sektor, sindikati i mnogi drugi nedržavni akteri. Zato je potreban dijalog među svim grupama u društvu povodom čega je u crnogorskom parlamentu održavna prva konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore.

Cilj je da preko konvencije sve društvene snage u Crnoj Gori doprinesu ubrzanju društvene, političke i ekonomske reforme u okviru procesa evropskih integracija.

Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore treba da stvori partnerstvo državnih institucija, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, predstavnika poslovne zajednice, medija i javnosti uopšte.

Cilj je da se lideri ovih grupa okupe i uključe u dijalog vezan za usvajanje i primjenu evropskih standarda u ključnim oblastima procesa pristupa Evropskoj uniji.
Milan Ježovič na Nacionalnoj konvenciji o evropskoj integraciji, 5. april 2011.

Ovaj projekat je bio uspješan u nekim sadašnjim zemljama Evropske unije i zemljama regiona, saopštio je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova u Vladi Slovačke, Milan Ježovića.

Da bi se Crna Gora kvalifikovala za članstvo u Evropskoj uniji potrebno je podići svijest u javnosti o tome šta građane čeka u Uniji i koje korake treba preći da bi se došlo do cilja.

"Ta široka podrška i konsenzus po tim pitanjima će biti od velike koristi i nadam se da će vam pomoći da se brđe krećete na ovom putu jer, naravno mi vam možemo pomoći, ali vi morate odraditi svoj domaći zadatak. Što više odradite brže ćete ići tim putem", naglasio je Ježović.

Duleba: Da biste mobilisali i uključili sve aktere morate izvršiti demonopolizaciju i to ovaj projekat može uraditi.
Ukoliko država želi da mobiliše svoje građane da budu ključni akteri i suvlasnici procesa evropskih integracija treba da se uspostavi nacionalna platforma pod nazivom Konvencija o evropskoj budućnosti koja bi bila otvorena za sve zainteresovane subjekte u državi, sugerisao je crnogorskim parlamentarcima direktor Slovačke asocijacije za vanjsku politiku (SFPA) Aleksander Duleba, pozivajući se na iskustvo sopstvene zemlje.

Da bi Crna Gora postigla uspjeh na evropskom putu treba da se stvori više preduslova.

"Prvi preduslov je da mora da postoji politički konsenzus i konsenzus u civilnom društvu da evropske integracije čine dio projekta modernizacije vaše zemlje. Da biste mobilisali i uključili sve aktere morate izvršiti demonopolizaciju i to ovaj projekat može uraditi", poručio je slovački diplomata.

Izazov za medije, NVO i univerzitete


Povodom osnivanja Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji parlamentarcima se obratio šef diplomatije Milan Roćen koji je podsjetio da do jeseni treba ispuniti sedam uslova Evropske komisije da bi savjet Evropske unije donio odluku o otvaranju pristupnih pregovora za Crnu Goru.

Milan Roćen na Nacionalnoj konvenciji o evropskoj integraciji, 5. april 2011.
Roćen je saopštio da je na tom putu najveća odgovornost na Vladi, ali da očekuje da će platforma okupiti stručnjake iz svih oblasti.

"Svjesni smo da sve zahtjevnije ciljeve možemo ostvariti samo ako na ovom poslu okupimo sve segmente društva. Državne institucije svih grana vlasti, na svim nivoima, sve političke partije, cijeli civilni sektor, sindikate, univerzitete, naučne institucije, Privrednu komoru, Uniju poslodavaca, medije, sve pojedince i stručnjake koji svojim znanjem mogu doprinijeti uspjehu ovog procesa. Dakle, cilj projekta nije da se nadmudrujemo i da otvorimo još jednu tribinu za političke borbe nego da zajednički utvrđujemo najbolju politiku za ostvarenje strateških interesa Crne Gore na njenom evropskom putu", kazao je Roćen.

I predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić očekuje da projekat donese novi kvalitet ka osvajanju novih sloboda.

"U ovom slučaju, posebno oko Nacionalne konvencije naša veličina može biti prednost. Više se poznajemo, nadam se da se i više razumijemo i da će biti manje pizme. Više možemo objediniti sinergiju naših znanja, a usudio bih se reći i emocije, jer tamo gdje nema emocija, prije svega zajedništva nema ni velikih dostignuća. Iako je nešto stvorilo Crnu Goru to je bila emocija zajedništva u odbrani slobode, a sada se nadam osvajanju novih sloboda onoga u čemu nemamo veliku tradiciju, a to su lične slobode", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović je naglasio da su mnogi segmenti društva konačno dobili mogućnost da utiču na veliki broj odluka.

"Ovaj izazov je naročito veliki kada su u pitanju NVO, mediji i univerziteti i sindikalne organizacije i svi drugi oblici koji čine civilni sektor, jer smo se godinama borili i tražili svoje mjesto u procesu evropskih integracija. Projektom Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore najzad dobijamo mogućnost da na ravnopravan i javan način utičemo na veliki broj odluka, smjernica i dokumenata kojima se usmjerava proces reformi, tranzicije i evropske budućnosti Crne Gore", naveo je Radulović.
XS
SM
MD
LG