Dostupni linkovi

Zajedničkim snagama do istine o zločinima


Besim Dizdarić, 2016.
Besim Dizdarić, 2016.

U Bihaću je prije tri godine osnovana Fondacija za utvrđivanje istine o stradanju civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Bosanske Krajine.

Formirana s namjerom pružanja podrške i materijalne pomoći porodicama bivših pripadnika Armije BiH koji se procesuiraju zbog optužbi da su počinili ratne zločine, ali, prije svega, prikupiti dokumentaciju i pomoći državnim organima da otkriju istinu.

"Za ogroman broj zločina koji su počinjeni na području Bosanske Krajine, a najviše u dolini Sane se ne zna. Želimo da se ti zločini otkriju i procesuiraju", kaže Besim Dizdarić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

Dizdarić ističe dobru saradnju sa državnim Tužilaštvom kojem su predstavili informacije i ukazali na zločine za koje pravosudne institucije nisu ni znale.

"To se odnosi, prije svaga, na područje Bosanskog Novog, Ključa, Prijedora i Sanskog Mosta, jer činjenica je da jedan stravičan zločin u Ključu, gdje je zapaljena kuća i u njoj 13 članova porodice, nigdje nije evidentiran i da u Tužilaštvu nisu imali informacije za taj zločin. Puno je takvih slučajeva koji niti su zabilježeni, a nema nikakvih podataka ni Tužilaštvo", ističe Dizdarić, te dodaje:

"Mi ih informišemo o takvim slučajevima i dostavljamo ono što imamo. Zapravo, stavili smo im se na raspolaganje da pomognemo u rasvjetljavanju tih zločina. Zadovoljan sam saradnjom, a mislim da je i Tužilaštvo".

A doći do istine nije lako. Fondacija raspolaže značajnim brojem dokumenata.

"Snalazimo se na razne načine. Ono što je vrijedno je spoznaja do koje smo došli, a to je da ima časnih ljudi koji se nisu slagali sa tim što su njihove komšije radile i koje su nam pomogle koliko su mogle. Hvala im", poručuje Besim Dizdarić.

U fokusu djelovanja u narednom periodu i dalje je pomoć pravosudnim organima u otkrivanju do sada neistraženih zločina i procesiuranje počinitelja posebno na području Sanske doline.

"Pored masovnih, ogroman je broj pojedinačnih zločina. Od pljački, premlaćivanja, silovanja do ubistava. Fokus nam je da što više dođemo do informacija i proslijedimo Tužilaštvu na dalje postupanje", navodi Dizdarić.

U Fondaciji se planiraju intenzivnije posvetiti i zločinima silovanja. Takvih je slučajeva u Bosanskoj Krajini bilo mnogo, ali tek sporadično su imali sudski epilog.

"Zbog specifičnosti ovog oblika zločina, žrtve ne žele pričati. Kriju i nose svoju bol sa sobom. Mi ćemo nastojati, uz angažiranje stručnjaka, pomoći im da se otvore, da olakšaju svoju bol, da prijave to što su preživjeli kako bi se razotkrili i procesuirali i ti zločini", zaključuje Dizdarić.

Za obiman posao na prikupljanju dokumentacije o počinjenim zločinima bit će angažirani stručnjaci, a već je dogovorena i saradnja s Pravnim fakultetom u Bihaću.

XS
SM
MD
LG