Dostupni linkovi

Zajednička sjednica Crne Gore i NATO: Zadovoljstvo zbog poziva za članstvo


Cetinje: Sjednica Parlamenta Crne Gore i Skupštine NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Cetinje: Sjednica Parlamenta Crne Gore i Skupštine NATO

Dan nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu da postane 29 članica NATO Alijanse, na Cetinju je upriličena zajednička sjednica crnogorskog parlamenta i parlamentarne Skupštine NATO. Osim crnogorskih zvaničnika, u prijestonici je predsjednik parlamentarne skupštine Alijanse Dejvid Hobs.

„Pitanje je vremena kada će Crna Gora postati punopravna članica NATO-a“, rekao je generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO, David Hobbs istakavši da članovi Parlamentarne skupštine NATO dijele veliko zadovoljstvo zbog pozivnice za članstvo Crnoj Gori, te da će oni pomoći da svaka članica NATO-a, u svom parlamentu, ratifikuje sporazum koji je neophodan korak za punopravno članstvo u Alijansi.

„NATO kao zajednica istih vrijednosti predstavlja zonu stabilnosti i bezbjednosti koja je korisna za sve članice, Alijansu u cjelini, ali i cjelokupnu međunarodnu zajednicu“, rekao je Hobbs.

„Postoje i oni koji smatraju proširenje NATO drugačijim potezom, a koji pri tom na umu imaju svoje stereotipe i namjerno pogrešno tumačenje stvari. Istina je jednostavna – niko ne treba da se plaši NATO proširenja, već suprotno. Mislim da je jako dobro za naciju da se pridruže, to je dobro i za postojeće članice i za zemlje koje su susjedi NATO. Građani Crne Gore ostvariće korist od reformi koje su već realizovane i koje će se realizovati iako one mogu biti kratkoročno teške.“

„Drugi decembar 2015. ne bi bio moguć bez 21. maja 2006., a jučerašnja pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO je istorijski događaj i velika civilizacijska prekretnica naše države“, poručio je premijer Milo Đukanović koji se takođe osvrnuo, izvjesno, na ruske reakcije.

„Crna Gora se slobodnom voljom gradjana izborila pravo da sama odlučuje o svojoj budućnosti. I to niko nema prava da joj to uskrati. Naše pristupanje NATO savezu nije inspirisano suprotstavljanjem bilo kome, već dobrom naših građana i naše države. Kao i željom da doprinosimo pouzdanijoj stabilnosti regiona i globalnoj bezbjednosti“, kazao je on.

Premijer Milo Đukanović je zahvalivši svim društvenim subjektima koji su dali doprinos u približavanju Crne Gore NATO-u, veoma lijepim riječima pomenuo i Skupštinu na čiji rad je do skoro imao velike zamjerke:

„Iza ovog velikog uspjeha stoj dugogodisnji strpljivi i kontinuiran rad na svim nivoima. Skupština je otvaranjem dijaloga o članstvu i usvajanjem rezolucije o pristupanju Alijansi pokazala da je dostojna uloge hrama demokratije i tolerancije u društvu opterećenom istorijskim i aktuelnim podjelama.“

„Kad pobjeđuje Crna Gora nema poraženih“, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić tokom svečane sjednice posvećene pozivnici Crnoj Gori za članstvo u NATO iskazujući uvjerenje da „nova Crna Gora biti u snazi da nadiđe izvana nametnute podjele i da novom snagom ubrzano krene u evropske-reformske integracione procese.

„Mi sa Balkana donosimo stapanje civilizacija, religija i kultura. To mala Crna Gora radi već skoro dva vijeka, i to je vrijednost koju donosi u NATO, a koja je veća od brojeva. To je vrijednost jača od oružja, koja je čuvala Crnu Goru i sa malo oružja i sa malo snage jer mi znamo ko nije superioran u vrijednostima neće biti superioran ni u snazi.“

A šta o svemu ovome misle građani Cetinja, poslušajte u anketi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG