Dostupni linkovi

Zajam za nove dionice Koridora V c


Direktor EBRD-a za BiH Ian Brown (u sredini) i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (desno) potpisuju ugovor o zajmu, Sarajevo, 22. decembar 2015.

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Ian Brown u Sarajevu su potpisali ugovor o zajmu za izgradnju novih poddionica autoceste na Koridoru V c. Vrijednost zajma iznosi 80 miliona eura, a koristiće se za izgradnju dijelova autoceste na relacijama Buna - Počitelj, Počitelj - Bijača i Donja Gračanica - Tunel Zenica.

Izgradnja Koridora V c predstavlja izuzuzetno značajan projekat, jer Bosnu i Hercegovinu uključuje u savremenu međunarodnu prometnu mrežu.

"Vrijednost ugovora iznosi 80 miliona eura. Konkretno ovaj projekat će omogućiti izgradnju dvije poddionice autoceste: Buna - Počitelj i Počitelj - Bijača. Isto tako izgradnju poddionice dužine 3,9 km između Gornje Gračanice i tunela Zenica, uključujući i zeničku petlju", rekao je Vjekoslav Bevanda.

Rok otplate zajma je 15 godina, a planirano je da projekat bude okončan do kraja 2019. godine.

Direktor EBRD-a za BiH Ian Brown, takođe ukazuje na značaj izgradnje Koridora V c, kako za ekonomaku integraciju BIH unutar regije tako i ostatka Evrope.

"Prvi zajam EBRD za izgradnju dionica Koridora V c potpisan je 2008. godine u iznosu od 180 milona eura. Sa ovih današnjih 80 miliona investicija, danas potpisanih, zajedno sa ulaganjem u sarajevsku zaobilaznicu, naš ukupni doprinos iznosi 315 miliona eura", istakao je Brown.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, a korisnik zajma je Javno preduzeće "Autoceste Federecije BiH". Direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Jasmin Bučo, potpisao je projektni ugovor.

Kada su pitanju dodatna sredstva za nastavak izgradnje Koridora V c Jasmin Bučo kaže da se u "Autocestama Federacije BiH" nadaju novim izvorima finansiranja, i to u vidu povećanju akciza na za gorivo, za 10 feninga po litri, što bi donijelo prohod od 70 miliona maraka godišnje.

"Taj dodatni prihod će omogućiti 'Autocestama' da se, uz određene kratkoročne aranžmane, zaduže za dodatnih 800 miliona eura. To bi omugućilo da se zaokruži drugi veliki investicijski ciklus do 2020. godine. Time bi izgradili, otprilike, dvije trećine Koridora V c", istakao je Jasmin Bučo.

  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG