Dostupni linkovi

Zahtjev NVO: Vlada mora biti otvorenija prema novinarima


Nevladine udruge traže veću otvorenost Vlade, 11. srpanj 2012.
Nevladine udruge, uključujući novinarsko društvo, upozorile su da je nova Vlada lijevog centra zatvorena prema novinarima. Kao minimum zahtjeva one traže uvođenje mjesečnih konferencija za novinare premijera Zorana Milanovića, ali i transparentnost rada PR agencija koje besplatno rade za prve ljude Vlade.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Transparency International Hrvatska i nevladina udruga „Građani organizirano nadgledaju izbore“ (GONG) zatražili su od Vlade premijera Zorana Milanovića da bude otvorenija prema medijima. Pomak nabolje od prethodnih vlada je objavljivanje dnevnih redova zatvorenih dijelova sjednica Vlade, kao i veća otvorenost prema građanima preko društvenih mreža, međutim komunikacija Vlade prema novinarima je nedovoljna.
Zdenko Duka
Zdenko Duka

„Minimum zahtjeva bilo bi vraćanje redovitih mjesečnih konferencija za novinare kao u mandatu Ivice Račana,“ kazala je potpredjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić.

„Svi znadete da su novinarska pitanja vrlo snažan alat naše profesije. Ni Sanaderova Vlada, ni Vlada Jadranke Kosor ni sadašnja Milanovićeva Vlada ne dopuštaju nam da koristimo taj alat kada su premijer i potpredsjednici Vlade posrijedi. Mi i dalje ne možemo postaviti pitanje premijeru, jer je on i dalje nedostupan“, istaknula je Lukić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka podsjetio je da je društvo još pred šest mjeseci tražilo od Vlade veću otvorenost prema medijima, ali da se Vlada na to oglušila, iako je otvorenija nego što su to bile Sanaderova i Kosoričina vlada.

„Vlada je uvela društvene mreže u komunikaciju prije svega s građanima i to je pozitivno, međutim to često može nalikovati spinu jer tu nema pravih odgovora na bitna pitanja politike i prije svega ekonomije. Međutim, to nije komunikacija s novinarima! Društvene mreže nisu novinarstvo!“ naglašava Duka.

On je prenio i zajedničku ocjenu kako bi PR stručnjakinja Zinka Bardić koja radi besplatno za premijera trebala regulirati svoj odnos sa Milanovićem i Vladom, jer – dok za njih radi besplatno, u privatnoj tvrtki u kojoj je direktorica radi za novac.

„I tu je moguć sukob interesa! Da bi se to izbjeglo, potrebno je i poželjno da ona uredi svoj status na način da se zaposli u Vladi. Nešto različit, a ipak sličan slučaj je i posebne savjetnice potpredsjednika Vlade Čačića Ankice Mamić", rekao je on.

Slavica Lukić
Slavica Lukić
„Ako premijer bude dostupniji novinarima, biti će manje prostora za manipulaciju,“ naglasila je i kolegica Lukić:

„Na taj način suzit će se prostor djelovanja spin-doktora koji su prisutni u sadašnjoj Vladi pod krajnje netransparentnim uvjetima i – kako je kolega Duka već rekao – jedan od naših zahtjeva je da se ti ugovori Vlade sa PR agencijama reguliraju na transparentan način, jer sve dok je to ovako oni su izvor sukoba interesa i moguće korupcije. I zaista se s obzirom na te aranžmane danas moramo pitati – prijeti li Hrvatskoj ponavljanje afere 'Fimi media'?“

Novinare je zanimao i komentar na činjenicu da je redovita mjesečna emisija „Kako Vlada vlada“ na javnom radiju, u kojoj je ugošćivan premijer funkcionirala za vrijeme mandata Račana, Sanadera i Jadranke Kosor, ali je - na inzistiranje novog premijera - ukinuta dolaskom Milanovića na tu funkciju.

„Tu moramo naglasiti da se radi o Hrvatskom radiju, dakle javnom mediju koji je po mom mišljenju puno bolji od Hrvatske televizije. To govori nešto o ukupnom stanju na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT). Zašto HRT nije više pritiskao da ta emisija opstane. Očito je problem i u stanju na HRT-u“, ocjenjuje izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG