Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeo najveći regionalni festival dokumentaraca


U Zagrebu je počeo 4. po redu međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. Bit će prikazano više od 140 filmova, a za glavnu nagradu "Veliki pečat", u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječe se 61 film.

"Audience of one", Amerikanca Michaela Jacobsa, o pastoru iz San Franciska koji je po "božjem nalogu" odlučio snimiti film i od svoje crkve napravio filmski studio, samo je jedan od tridesetak uspješnih svjetskih dokumentarca, koje će idućih dana na ZagrebDox-u moći vidjeti i hrvatska publika. Izbornik i direktor festivala, Nenad Puhovski:
"Radi se o najboljem mogućem presjeku onoga što se dešavalo i u svijetu i u regiji u proteklih godinu dana. Film Durakovo: Selo budala, kojim otvaramo festival, je prije nekoliko dana dobio nagradu za najbolju režiju. Tu je i kineski film Useless, koji je dobio nagradu u Veneciji. Izraelski film To See If I'm Smiling je na festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu dobi nagradu i žirija u publike."
Regionalna je konkurencija, kaže Puhovski, na ZagrebDox-u definirana od Slovenije do Rumunjske:
"Tu je bosanski film Informativni razgovori, pa sve do niza srpskih, rumunjskih i bugarskih filmova. Srpska produkcija je ove godine nešto manja, ali u zanimljivom dijelu festivala, koji zovemo Kontraverzni dokumentarci, prikazujemo dva zanimljiva srpska filma. Jedan je Škorpioni - spomenar, Lazara Stojanovića, čovjeka koji je radio kultnog Plastičnog Isusa i film Pad Krajine. To su dva filma koja će sigurno izazvati veliki interes i u Hrvatskoj."
Potvrdila nam je to i većina posjetitelja koji su danas kupovali karte:
"U srijedu je War/Dance, u četvrtak Škorpioni, a u petak Pad Krajine - srpski dokumentarac, sa njihove strane gledamo."
"Čuli smo da je to dosta kontraverzan film, u smislu hrvatske politike, zakulisnih poteza i slično. Bilo bi ga zanimljivo pogledati."
"Više me zanimaju naše gradske teme. U petak će biti jedan od završnih filmova o zagrebačkim skinsim-a."

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox nastao je 2005. godine iz potrebe da se domaćoj publici predstave recentna dokumentarna ostvarenja u svijetu, Hrvatskoj i susjednim zemljama, te vrlo brzo stekao ugled i postao najveći u regiji:

"Prije svega i stoga što televizije ne prikazuju ovu vrstu dokumentarca koju mi prikazujemo, takozvane autorske ili kreativne dokumentarce. S druge strane, takvih filmova nema u videotekama, a i kino prikazivači uglavnom te filmove zapostavljaju. ZagrebDox je jedina prava informacija o tome što se uopće dešava u svijetu dokumentarca, a ta svjetska produkcija je ogroman. Pokušavamo samo ljude informirati o tome što se protekle godine desilo."

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG