Dostupni linkovi

Zagrebački Radio 101 otišao pod stečaj


Sjedište Radija 101
Sjedište Radija 101
Od pionira u razbijanju dogmatske monolitnosti medijskog prostora krajem osamdesetih, pa do jednog od simbola otpora tuđmanizmu u drugoj polovici devedesetih – tako bi se mogli opisati zvjezdani trenuci zagrebačkog urbanog Radija, nad kojim je zagrebački Trgovački sud zbog nagomilanih dugova u utorak proglasio stečaj.

Radiju je glave došao dug od gotovo tri milijuna eura, za koji u utorak razriješena uprava proziva one koji su radijem upravljali poslejdnjih desetak godina. Netom nakon završetka postupka na sudu, u eter radija javio se upravo razriješeni predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić.

“Nismo uspjeli sami dokapitalizirati društvo, a nije se pojavio nitko od strateških partnera koji bi prihvatio sve ove obveze koje su nastale na radiju tijekom posljednjih godina, i bilo je neminovno ovo što se danas desilo. Moram reći da stečaj nije kraj za Radio 101”,
kazao je Perić.


Što dalje – za RSE govori novinarka Renata Škudan, koja je na radiju provela 17 godina.
Novinarka Škudan: Svi mi koji smo ovdje zaposleni sa sutrašnjim danom dobivamo otkaze sa otkaznim rokom od mjesec dana. Nakon toga idemo na burzu.

“Pa, sve ono što će se desiti zapravo nije dobro! Svi mi koji smo ovdje zaposleni sa sutrašnjim danom dobivamo otkaze sa otkaznim rokom od mjesec dana. Nakon toga idemo na burzu”, kaže Škudan.

Otkazi slijede za svih 35 zaposlenih i dvadesetak honoraraca, a stečajni upravitelj će potom među njima izabrati one koji će održavati minimum programa dok se – vjerujmo – ne nađe neko rješenje.

Naime, stečajni upravitelj Branko Petanjek tvrdi da ima zainteresiranih za kupnju radija, ali nije izlazio sa imenima.

Stojedinica je bila specifična u Hrvatskoj po svojoj vlasničkoj strukturi, naime 78 njezinih bivših i sadašanjih novinara i urednika bili su vlasnici s udjelima od oko 1 posto.

"Puno babica, kilavo dijete"

Urednica gradske rubrike Stojedinice “Zagrebački odrezak” Maja Šuljić za RSE kaže kako je previše pluralizma na neki način možda i došlo glave Stojedinici.

“Zato što Radio 101 u toj svojoj slobodi i demokraciji godinama nije gradio sustav koji bi ga poslovno razvijao. I, jednom riječju, na koncu je ispalo – puno babica, kilavo dijete!” kazala je ona.
Maja Šuljić, 11. siječanj 2011.

Profesor Etike u medijima Stjepan Malović u izjavi za RSE uzroke aktualnih problema vidi u nesnalaženju nakon 2000. godine, kada je dobijena bitka protiv autoritarnog modela HDZ-ove vlasti, i kada je nastupila nesmiljena tržišna utakmica.

“Kao i jedan dio drugih nezavisnih medija, čini mi se da se Stojedinica nije uspjela snaći u toj tranziciji, i to da je sadržajni dio došao u krizu čini mi se da je najveći razlog da se više nije mogla održati na tržištu. Ili pak nisu znali naći metode rukovođenja radio-postajom u novim izuzetno teškim tržišnim uvjetima”, ocjenjuje Malović.

Feral i Stojedinica nisu u tome usamljeni, upozorava profesor Malović.


Ja bih čak povukao paralelu sa riječkim Novim listom, koji postoji na tržištu ali u posve izmijenjenim uvjetima, i od onog novinarstva koje je svojevremeno urednik tih novina Veljko Vičević provodio danas možemo naći samo naznake i natruhe”, kazao je Malović.
XS
SM
MD
LG