Dostupni linkovi

Zagrebački filharmoničari uskoro u Novom Sadu


Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija
Nakon preduge stanke, Zagrebačka filharmonija krajem mjeseca nastupa u Novom Sadu, s programom „Souvenir latinamericanos“. Pokrovitelj nastupa je Vlada Vojvodine, a filharmonija će nastupiti u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

„Možda će me stariji kolege ispraviti, ali ne sjećam se kada smo zadnji puta gostovali u Novom Sadu“, kaže za naš radio nadzornik orkestra Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, predstavljajući njihovo gostovanje 27. veljače u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

„Nadam se da će ljudi uživati. Novo je, drugačije je, 65 glazbenika na sceni…Nadam se da nam ovo neće biti, kako se kaže, prvi i zadnji puta, ali već smo ostvarili kontakte da dođemo više puta i da dođemo i sa klasičnim programom. Gospoda iz Novog Sada nam plaćaju sve – put, smještaj i honorare", ističe Boch.

Uz Zagrebačke filharmoničare nastupaju i bivši dugogodišnji frontmen legendarne grupe Cubismo Ricardo Luque i kubanska pjevačica mlađe generacije Olvido Ruiz Castellanos. „Souvenir latinamericanos“ je projekt što ga je osmislio sam Luque.

„Imat ćemo nešto muzike iz Argentine, normalno, neizbježan je tango, iz Brazila imat ćemo malo sambe, imat ćemo muziku iz moje rodne Venezuele, imat ćemo čak i malo mariachi muzike iz Meksika, a završit ćemo sa plesnim ritmovima salse sa Kube i Portorika", kaže Luque.

Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija
Dirigirat će zagrebački dirigent Alan Bjelinski, koji je koncem prošle godine sa Beogradskom filharmonijom u Beogradu i Novom Sadu izvodio disko hitove. Bjelinski za naš radio o „Souvenir latinamericanos“ i o svom radu sa Beogradskom filharmonijom.

„Dakle, imamo pjevača iz Venezuele i pjevačicu s Kube, imamo bubnjara koji živi u Njemačkoj i dolazi ovamo na probe i na koncerte, imamo koncerte 26., 27. i 28. veljače u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu. A što se tiče mog nastupa s Beogradskom filharmonijom, trend je u svijetu da se otvara prema publici sa svjetskim soundom koji nije samo klasika, čisto da se orkestar malo približi publici i da publika prihvati i tu vrstu izričaja", navodi Bjelinski.

Pika, točka, tačka

Luque je uvjeren da će „Souvenir latinamericanos“ naći svoj put do ušiju i srca publike u Novom Sadu i Beogradu.

„Naš kolega violončelist iz Zagrebačke filharmonije Dubravko Palanović napravio je aranžmane i zanimljivost je u tome da ćete imati priliku slušati i gledati simfonijski orkestar uz salsa bend. Ovdje je bitno to bogatstvo zvuka – to je temperamentna glazba s puno ritma oplemenjena zvukovima simfonijskog orkestra, koja je jako ugodna za uho", tvrdi Luque.

Beogradski koncert Zagrebačke filharmonije 28. veljače održava se u sklopu projekta „Pika, točka, tačka“, kojem je ovo treća i, za sada, zaključna sezona. To je projekat u kojem sudjeluju Zagrebačka, Ljubljanska i Beogradska filharmonija.

„To je program koji je napravljen na principu da imamo po pet koncerata svaki u svojoj sezoni, i da se ti programi ponavljaju, da su isti u Zagrebu, u Beogradu i u Ljubljani – sa istim programom i sa istim dirigentima. Ove godine smo napravili jedan pomak da smo stavili naše glazbenike u taj ciklus, i to se za sada pokazalo jako dobrim. Pregovori su u tijeku za sljedeće sezone i nadam se da ćemo naći zajednički jezik kao i do sada, a planiramo to proširiti i na Mađarsku i na neke druge zemlje koje su zainteresirane da se to napravi", zaključuje Boch.
XS
SM
MD
LG