Dostupni linkovi

Zagrebačke 'Novosti' nominirane za uglednu nagradu


Na meti mnogih, pogotvo ekstremne desnice: Tjednik Novosti
Na meti mnogih, pogotvo ekstremne desnice: Tjednik Novosti

Tjednik srpske manjine u Hrvatskoj, Novosti, uvršten je među četiri ovogodišnja finalista u kategoriji novinarstva za dodjelu ugledne međunarodne nagrade Freedom of Expression Awards, objavila je britansko nevladina organizacijaIndex on Censorship, koja već 18 godina dodjeljuje tu nagradu. Razlog za kandidaturu su politički pritisci kojima su Novosti bile izložene tijekom prošle godine. „I ova nominacija pokazuje kako izvan granica naše zemlje bolje prepoznaju naše vrijednosti i kvalitetu nego u samoj zemlji,“ kaže za Radio Slobodna Europa prvi potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Denis Romac.

„Upravo su Novosti već dulje vrijeme izložene pravoj mrzilačkoj kampanji, pogotovo od strane ekstremne desnice, kojoj je cilj bio gašenje tog iznimnog lista. Novosti i njihovi novinari srećom su izdržali sve te pritiske i istodobno iz tjedna u tjedan producirali jedinstven i dragocjen proizvod na našem medijskom tržištu, i to ne samo u kontekstu svog manjinskog statusa, nego i u kontekstu ukupnog medijskog tržišta u Hrvatskoj“, kaže Romac.

Na konkretne sadržaje pritisaka podsjeća u izjavi za RSE glavni urednik Novosti Nikola Bajto:

„To je bio zahtjev udruge 'U ime obitelji' da se obustavi financiranje Novosti, plasiranje lažnih optužbi da pišemo protiv hrvatskog naroda i da širimo netoleranciju prema hrvatskom narodu, to su bile kaznene prijave protiv autora Novosti pod takvim lažnim optužbama. Imali smo seriju sudskih tužbi, dobivali smo učestale uvrede i prijetnje, imali smo prosvjede pod prozorima redakcije i javno spaljivanje primjeraka tjednika Novosti dvaput u rujnu prošle godine.“

Dobitnici nagrade u svakoj od četiri kategorije bit će proglašeni u travnju na ceremoniji u Londonu, a Index on Censorship će im ponuditi jednogodišnji program podrške usmjeren na jačanje utjecaja i održivost projekata.

Dobivali smo učestale uvrede i prijetnje: Nikola Bajto
Dobivali smo učestale uvrede i prijetnje: Nikola Bajto

Među dosadašnjim dobitnicima su ruska novinarka Anna Politkovskaya, televizijska kuća Al Jazeera i Wikileaks.

Index on Censorship dodjeljuje nagradu u četiri kategorije - umjetnost, digitalni aktivizam, kampanje i novinarstvo. Od preko 400 nominiranih, u finalu su po četiri prijedloga u svakoj od četiri kategorije. Za ovu nagradu Novosti je nominirala Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM), čiji je hrvatski član Centar za istraživačko novinarstvo kojeg vodi aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Nagrada u kategoriji novinarstva dodjeljuje se, kako navodi Index on Censorship, za "hrabro, utjecajno i odlučno novinarstvo koje razotkriva cenzuru i prijetnje slobodi izražavanja", a među četiri finalista Novosti su jedini medij iz Evrope. Uz njih, finalisti su i meksički internetski magazin Avispa Midia, koji se bavi razotkrivanjem štetnog utjecaja organiziranog kriminala i paravojnih postrojbina meksičko društvo, američki neprofitni mediji MuckRock, koji koriste brojni novinari i aktivisti, ali i javnost za prikupljanje podataka i dokumenata američke vlade, te Wendy Funes, istraživačka novinarka iz Hondurasa, nominirana zbog beskompromisnog i hrabrog izvještavanja o korupciji u toj zemlji, ali i o nasilju prema ženama.

Novosti su tjednik srpske manjine koje izdaje Srpsko narodno vijeće kojem je na čelu Milorad Pupovac. U cjelini su financirani iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.000.000 kuna (400.000 eura) godišnje. Imaju 18 stalno zaposlenih i široku mrežu dopisnika u krajevima Hrvatske gdje su Srbi većina ili zastupljeni u većem broju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG