Dostupni linkovi

Mogu li Zagrebčani izdržati skuplji život


Zagreb
Zagreb

Nova poskupljenja hrane i komunalnih usluga prijete ionako niskom standardu hrvatskih građana -upozoravaju hrvatski sindikati.

"Najava je početne investicije negdje oko milijardu i 900 milijuna kuna. Izračunali smo, kada bi se to pretočilo u minimalne plaće, da je to 860 tisuća minimalnih plaća ili 950 tisuća prosječnih mirovina. Ako ima novaca za novi most koji će spojiti Pelješac i kopno, ima novaca i za povećanje plaća i za povećanje mirovina."

Predsjednica najveće sindikalne središnjice u zemlji, Ana Knežević, ističe da su hrvatski sindikati i građani odavno već "alergični" na usporedbe s Europom, samo u cijenama, a ne i plaćama. Čak ako "u toj Europi", kaže, cijene i rastu, ne rastu baš tako drastično kao u Hrvatskoj:

"Najavljuju se nova poskupljenja mesa, mlijeka, voća i povrća, time što u Evropi sve poskupljuje, pa će tako morati poskupiti i u Hrvatskoj. Naši pokazatelji govore da u Evropi nije ništa poskupjelo, ili su ta poskupljenja vrlo zanemariva i kreću se od 0,1 do 0,2 posto."

Istodobno, u Zagrebu su komunalne usluge, samo u ovoj godini, porasle čak za 30 posto, kao i voda, parkiranje. Sindikalna čelnica upozorava da Hrvati ukupno za režije i hranu troše 65 posto svojih primanja, a Europljani svega 30 posto, duplo manje.

Upozorava i na zastrašujuću raslojenost unutar samog hrvatskog društva:

"Nedavno smo upozoravali da radnici u Hrvatskoj, koji primaju minimalnu plaću, imaju na raspolaganju 58 kuna dnevno, da saborski zastupnici, sa svojom plaćom, imaju 480 kuna dnevno na raspolaganju, a ovi sa menadžerskim plaćama imaju dnevno 4965 kuna."

Predsjednik Novog sindikata, Mario Iveković, ne očekuje ništa bolje ni nakon skorih parlamentarnih izbora, bez obzira pobijedi li Hrvatska demokratska zajednica ili oporbena Socijaldemokratska partija Hrvatske:

"Moje je mišljenje da vlada HDZ-a ili SDP-a ima liberalnu politiku, niti demokršćansku, niti socijaldemokratsku, nego neoliberalnu. Neoliberalna politika ide dalje. Krupni kapital nastavlja. Banke vladaju Hrvatskom. Ništa se onda ne može značajno promijeniti u socijalnom pravcu. Jedino nekakva dugoročna politika sindikata i povezivanje radnika, bez dilova sa politikom, ima perspektivu i može pokušati uspostaviti ravnotežu."

A dotad, kažu anketirani Zagrepčani, "ko preživi, preživi":

"Strašno je sve poskupilo, ali sve po malo, kao ništa puno. Poskupilo je i voće i povrće i sve je poskupilo."

"Postat ćemo umjetnici. Manje ćemo jesti i gotovo."

XS
SM
MD
LG