Dostupni linkovi

Odmrznuti mirovine, ukinuti privilegirane



(Fotogalerija: Prosvjedi umirovljenika u Zagrebu, 23. ožujka 2011 foto: Enis Zebić)


Enis Zebić

U organizaciji Bloka ‘Umirovljenici zajedno’ pred sjedištem vladajućeg HDZ-a u Zagrebu u srijedu je prosvjedovalo tristotinjak umirovljenika, tražeći odmrzavanje mirovina i prozivajući dvije najveće stranke – HDZ i SDP – da ništa ne rade za umirovljenike.

“Imate deset dana za ispunjenje naših zahtjeva, a nakon toga spojit ćemo se sa facebook prosvjednicima i napraviti najveći hrvatski ustanak,” poručio je predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske i koordinator Bloka ‘Umirovljenici zajedno’ Zlatko Klarić pred tristotinjak ogorčenih umirovljenika okupljenih pred sjedištem HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

“Prvi je zahtjev da se po hitnom postupku odmrznu mirovine hrvatskih umirovljenika, drugo – da se po hitnom pstupku ukinu njihove privilegirane saborske mirovine, i treće – da saborski zastupnici idu na prosječnu plaću, jer oni su ti koji moraju dijeliti sudbinmu hrvatskih građana”
, poručio je Klarić.

Zatraženo je i ukidanje tzv ‘švicarskog modela’ po kojem se rast mirovina usklađuje sa životnim troškovima i uvođenje usklađivanja mirovina sa rastom plaća.

Siti i HDZ-a i SDP-a


U izbornoj godini Klarić je vladajućem HDZ-u poručio da ode sa vlasti, a oporbenim socijaldemokratima, koje optužuje da su prevarili umirovljenike, da na vlast - ni ne dolaze.

“HDZ je opljačkao umirovljenike, a SDP ih je prevario! Nam
'HDZ je opljačkao umirovljenike, a SDP ih je prevario!', izjavio je Zlatko Klarić.
a su uzeli prošlost i sadašnjost, a mladima su uzeli budućnost. Sedamdeset posto hrvatskih umirovljenika više ne živi na rubu egzistencije, nego na rubu gladi! Međutim, mi nismo gladni, jer smo siti i HDZ-a i SDP-a”
, kazao je Klarić.

Skupu u organizaciji Akcije socijeldemokrata Hrvatske, Stranke umirovljenika Hrvatske, Splitske stranke umirovljenika i Zajednice nezaposlenih Hrvatske obratila se i predsjednica Zajednice nezaposlenih Nina Novaković s porukom – ni za HDZ, ni za SDP, ali ne niti za Hrvatsku stranku umirovljenika, koja se nije priključila ovom bloku.

“Mislim da ovaj put svi umirovljenici i nezaposleni izađemo skupa na izbore i glasamo napokon za same sebe, to jest za ljude koji će nas predstavljati. Mislim da je to jedini način da dođe do nekakvih promjena u našoj domovini”
, poručila je Nina Novaković.

O motivima za prosvjed i o tome kako žive razgovarali smo sa nekoliko sudionika prosvjeda:

XS
SM
MD
LG