Dostupni linkovi

Grad prinuđen investirati u sumnjive poslove


Zagreb, Foto: Enis Zebić
Izgradnja stanova i cijelih naselja jedna je od najboljih investicija u Hrvatskoj, pogotovo ako su lokalne vlasti dužne o svom trošku izgraditi cijelu infrastrukturu – od ceste, do vrtića i škole. Nije čudno što su se u tom poslu našla i lica sa međunarodnih tjeralica, ali – gradske vlasti u Zagrebu kažu – sve je po zakonu.

Grad Zagreb nedavno je od nekadašnje sive eminencije hrvatske politike u drugoj polovici devedesetih, a sada građevinskog poduzetnika, Ivića Pašalića, kupio desetak tisuća kvadratnih metara zemljišta po cijeni od 75 eura po kvadratu, kako bi izgradio pristupni put do naselja što ga je Pašalić izgradio za prodaju u predjelu Odranska zavrtnica u Zagrebu.

Grad Zagreb upravo gradi i odvojak Bukovačke ceste do stanova, što ih je na obroncima Medvednice, izgradila tvrtka Cubano, iza koje stoji Blaž Petrović. Ovo ime također zvuči poznato, zar ne? U famoznom suđenju „maloj zločinačkoj organizaciji“ pred desetak godina, oslobođen je optužbe za iznudu, a obogatio se kada je od dviju banaka naplatio ne baš jasna potraživanja od dvadesetak milijuna eura. Detalje iznosi novinar „Novog lista“, Ladislav Tomičić:

„Prije nego će se naplatiti od Privredne banke Zagreb, predsjednik uprave te banke pretučen je perd ulazom u svoj stan. Policija to nije povezala sa Blažom Petrovićem, ali u svakom slučaju to je jedna koincidencija. Trenutačno je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem i na međunarodnoj je tjeralici hrvatske policije, koja ga traži jer sumnja da je utajio 9,6 milijuna kuna, zajedno sa savojom suradnicom Vesnom Kvartuč.“

Naravno, tvrtka ne glasi na njega, već na članove njegove obitelji, pa je sve legalno.

Još je bolji posao sa vrtićima i školama. Naime, lokalna uprava je po zakonu obavezna izgraditi infrastrukturu – prilazne putove i komunalije, ali i vrtiće i škole. Investitor kupuje kompletno zemljište i izgradi stanove za nekoliko tisuća ljudi. Zakon onda obavezuje lokalnu upravu da na svakih 3.000 stanovnika izgradi osnovnu školu i vrtić za po 300 djece. Jedino zemljište gdje se može graditi te objekte je u vlasništvu privatnog investitora, upozorava novinarka „Večernjeg lista“, Velinka Knežević:

"Sve po zakonu
"

„Grad je dužan naknadno otkupiti to zemljište. Tu potroši jedan novac. Nakon toga je dužna izgraditi školu za naselje nekog privatnog investitora. Mislim da je tu grad Zagreb trebao puno više poraditi da se napravi neki model, da to financiranje nije samo na gradu.“

Čak je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priznao početkom godine da to nije najsretnije rješenje, ali otada se priča nije pomakla s mrtve točke. Pročelnik zagrebačkog Ureda za izgradnju grada, Davor Jelavić, kaže kako je sve po zakonu:

„Kada radimo infrastrukturu u gradu Zagrebu, radimo je sukladno proceduri koja je bazirana i na zakonskim odredbama. Tako i samo tako radimo, a da li je to, ili nije dobro, u to ne ulazim ja, već zakonodavac.“


Na izborima u svibnju prvi je puta u zagrebačku Gradsku skupštinu ušao i predstavnik, preciznije predstavnica, onih pedesetak tisuća Zagrepčana koji već nekoliko godina prosvjeduju protiv raznih devastacija grada u režiji bahatih tajkuna i bahate gradske vlasti. Gradska zastupnica Vera Šimek – Petrinjak kaže kako se ne smije dopustiti da grad Zagreb sudjeluje u poslovima koji nisu do kraja čisti:

„Grad Zagreb si ne može dozviloti da surađuje s kriminalcima, da ih podupire u njihovim kriminalnim poduhvatima. Grad Zagreb ne može trošiti ni jednu kunu u sumnjive poslove, kao što je ovaj za Blaža Petrovića. Grad bi trebao prvo provjeriti sve elemente i onda raditi i surađivati sa USKOK-om - Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.“
XS
SM
MD
LG