Dostupni linkovi

Zagreb i Skopje – gradovi prijatelji


Gradonačelnici Zagreba i Skopja Milan Bandić i Koce Trajanovski potpisuju povelju, Zagreb, 20. prosinac 2011.
Gradonačelnici Zagreba i Skopja Milan Bandić i Koce Trajanovski potpisuju povelju, Zagreb, 20. prosinac 2011.
Gradonačelnici Zagreba i Skopja Milan Bandić i Koce Trajanovski potpisali su u utorak povelju o prijateljstvu i suradnji između glavnih gradova Hrvatske i Makedonije. To je samo formalizacija dosadašnje dobre suradnje, rečeno je nakon potpisivanja.
.
„Današnji sporazum točka je na „i“ kojom potvrđujemo već postojeću suradnju“, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji Zagreba i Skopja.

Uz znanost, kulturu i ekologiju, ubuduće će se razmjenjivati i iskustva u radu gradske uprave, a gradonačelnik Skopja Koce Trajanovski posjetio je i tvrtku "Končar" gdje je razgledao niskopodne tramvaje koji već voze Zagrebom.

„Zagreb je 17. grad po redu s kojim Skopje potpisuje povelju o prijateljstvu i suradnji“, kazao je prvi čovjek makedonske metropole.

„Mogu reći da ćemo od svih 17 gradova, upravo sa Zagrebom imati najplodniju suradnju“, dodao je Trajanovski.

Zagrebački gradonačelnik podsjetio je na srodnu prošlost dvije države i dva glavna grada unazad dvije decenije i recesijska vremena u kojima živimo i naglasio:

„Naša je obveza kao gradonačelnika da sve te probleme rješavamo u svojim gradovima, ali i da pomognemo jedni drugima kao prijatelji, baš onda kad je najteže.“

Povelje o prijateljstvu već su potpisali Osijek i Strumica i Rijeka i Bitola, a Zagreb je potpisao povelje o prijateljstvu sa svim glavnim gradovima država nastalih nakon raspada Jugoslavije, osim Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG