Dostupni linkovi

Život se normalizira nakon potresa, broj zaraženih koronom raste


Kontrole na ulazu u Zagreb, 24. ožujka 2020
Kontrole na ulazu u Zagreb, 24. ožujka 2020

U Zagrebu, u kojem povremeno pada snijeg i temperatura je -1, normalizira se situacija nakon potresa koji je odnio i jedan ljudski život.

Procjena vlasti je da je oštećeno oko 7.000 različitih stambenih i javnih objekata.

Pomoć su uz Italiju, Sloveniju, Mađarsku i Austriju ponudile ili već poslale i vlasti Estonije, preko mehanizma Civilne zaštite na razini Europske unije.

Od utorka uvečer (23. ožujka) je zabilježeno sedam novih potresa jačine između 1 i 2 stupnja jakosti po Richteru, nakon onog snažnog koji je Zatresao Zagreb u 20.49 jakosti 2,7 stupnja po Richteru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će svi ministri i on donirati svoju plaću za ožujak za uklanjanje posljedica potresa.

Vlada je na telefonskoj sjednici otvorila račune kako bi se putem državnog proračuna donirali novci za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu, te zaraženima korona virusom, u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv korona virusa".

Zagreb: Najjači zemljotres u proteklih 140 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Više od 300 oboljelih od COVID-19

U Hrvatskoj je od ponedjeljka u 16 sati (22. ožujka) zabilježeno novih 46 oboljelih, tako da je sada ukupno 361 oboljelih. Testirano je 3013 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Šest je osoba na respiratoru, većinom srednje dobi.

"Njihovo je stanje stabilno i ukazuje na mogućnist oporavka", kazala je ravnateljica Klinike ta infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić.

Glavni epidemiolog Krunoskav Capak ocijenio je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Covilne zaštite da krivulja broja oboljelih u Hrvatskoj ne raste tako strmo kao u nekim drugim zemljama, i da su preventivne mjere uvedene na vrijeme.

Ministar unutarnjih posliva Davor Božinović pohvalio je suradnju hrvatske i susjednih policija u organizaciji transporta hrane, lijekova i drugih potrepština. Nema nestašica, kazao je i zaključio kako "vjeruje da u Europi nema bolje organizacije nego što smo je mi napravili“.

"Naša policija u suradnji sa susjednim policijama radi sjajan posao", konstatirao je.

Do sada je pristiglo preko 3.000 prijava zbog nepoštivanja samoizolacije i podneseno je preko 1.000 prijava. Kanba je nešto preko 1.000 eura.

U utorak (24. ožuka) prijepodne su se smanjile prometne gužve na prilazima pojedinim gradovima, nakon što je od ponoći na snazi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravišta, osim prijeko potrebnih migracija.

XS
SM
MD
LG