Dostupni linkovi

Zagreb: Izložba o spašavanju Židova na Kosovu u vrijeme Holokausta


U zagrebačkoj Židovskoj općini otvorena je u ponedjeljak navečer izložba fotografija „Otkrivajući skriveno nasljeđe“, o tome kako su kosovski Albanci za vrijeme Holokausta spašavali Židove. Izložba će u sljedećim danima biti predstavljena i u Rijeci i Puli.

„Ako spasiš jedan život, spasio si cijeli svijet“, geslo je Medalje pravednika, odličja što ga država Izrael i Memorijalni centar Holokausta „Yad Vashem“ dodjeljuju ljudima koji su po cijenu vlastitog života i života vlastite obitelji spašavali Židove u vrijeme Holokausta.

Trgovac Arslan Rezniqi iz Đakovice, a potom iz Dečana, tijekom Drugog svjetskog rata spasio je uz pomoć svoje obitelji 42 židovske obitelji od sigurne smrti u nacističkim logorima smrti. Njegov praunuk Leke Rezniqi tajnik je Udruge kosovsko-izraelskog prijateljstva „Dr. Haim Abravanel“ i ponosan je na svog pretka.

„Godine 2008. Yad Vashem priznao je doprinos Arslana Rezniqija i njegove obitelji za spašavanje Židova tijekom Holokausta, čime je on postao prvi kosovski Albanac koji je primio nagradu 'Pravednika među narodima.' Godinu dana kasnije nagradu je u Prištini u ime svog oca primio Hasan Rezniqi. A ja ću uvijek pamtiti njegove riječi o ulozi naše obitelji u spašavanju Židova - bez obzira koji je rizik za tebe i tvoju obitelj, ne smiješ nikada izdati obećanu riječ, besu“, kaže Rezniqi.

Arslan Rezniqi nije bio usamljen slučaj. Ulozi kosovskih Albanaca u spašavanju Židova pred deportacijom u nacističke logore smrti posvećena je izložba fotografija „Otkrivajući skriveno nasljeđe“, otvorena u ponedjeljak navečer u prostorijama Židovske općine Zagreb povodom 6. obljetnice nezavisnosti Kosova i Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Shoah kao fenomen

Izložbu je otvorila kosovska veleposlanica u Hrvatskoj Shkëndije Geci Sherifi, a organizatori izložbe su samo veleposlanstvo i manjinske udruge Židova i Albanaca u Hrvatskoj.

Xhangyle Ilijazi i Leka Rezniqi na otvaranju izložbe
Xhangyle Ilijazi i Leka Rezniqi na otvaranju izložbe
Udruga kosovsko-izraelskog prijateljstva „Dr. Haim Abravanel“ osnovana je 2005. godine, a u svojim istraživanjima koja su inicijalno započela i ranije do sada su identificirali preko 30 obitelji s Kosova koje su na različite načine spašavale Židove tijekom Drugog svjetskog rata - sakrivanjem židovskih obitelji u vlastitim kućama, izgradnjom zasebnih kuća kao skloništa za svoje „goste“ i pomaganjem da Židovi iz srednje i Jugoistočne Europe – Mađarske, Rumunjske, Bugarske i sa prostora tadašnje Jugoslavije - stignu do Albanije, koja je tada za njih bila – kako literatura navodi – „obećana zemlja.“

„Počela sam da pronalazim te familije i počeli smo dopisivanje sa Memorijanim muzejem Holokausta 'Yad Vashem' u Jeruzalemu. Prvo smo našli jednu porodicu u mom rodnom gradu Gnjilanu, zatim u Prištini, a uglavnom su to bile porodice u ovim pograničnim mestima sa Albanijom – to su bili Đakovica, Dečani, Prizren, Peć – na granici Kosova s Albanijom“, kaže za naš radio o radu Udruge, njezina potpredsjednica Xhangyle Ilijazi.

Udruga kosovsko – izraelskog prijateljstva proširila je svoje aktivnosti i na istraživanje prošlosti Židova na Kosovu, pronalaženje potencijalnih židovskih groblja i slično, kaže naša sugovornica:

„Proširili smo naše aktivnosti i na Holokaust, na Shoah kao fenomen. Išli smo i na konferencije o Holokaustu – u Jeruzalemu smo svake druge godine, bilo smo u Sarajevu na konferenciji, bili smo u Akku u Izraelu, i u američkoj bazi Bondsteel pored Gnjilana postavili smo ovu izložbu i imali slično predavanje kao kod vas večeras u Zagrebu, dakle – mi ne stajemo. I dalje pokušavamo da nađemo neke familije koje su spasile Jevreje.“

Nakon Zagreba, izložba „Otkrivajući skriveno nasljeđe“ bit će postavljena i u Rijeci i u Puli.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG