Dostupni linkovi

Zagreb dao potporu prosvjedima u BiH


Courtesy: Tamara Opacic / H-alter.org
I Hrvatska je dala potporu prosvjedima u Bosni i Hercegovini. U središtu Zagreba je u četvrtak održan skup i mimohod nekoliko stotina ljudi u znak potpore radničkim prosvjedima u Bosni i Hercegovini.

„Okupili smo se da bismo podržali borbu radnog naroda Bosne i Hercegovine protiv pljačke javnih dobara i brutalne kapitalističke destrukcije, koja je glavni uzrok svih problema. Borba radnika u BiH je i naša borba,“ poručeno je sa skupa potpore i solidarnosti sa prosvjedima u Bosni i Hercegovini održanog sinoć u središtu Zagreba.

Predsjednik „Novog sindikata“ Mario Iveković, zbog svoje beskompromisnosti u devedesetima prozvan i „Super Mario“, u svom govoru pružio je potporu „obespravljenim radnicima Tuzle, Sarajeva i ostalih gradova u kojima se zadnjih dana vodi borba za temeljna ljudska prava koja smo u Hrvatskoj i drugim zemljama izgubili tijekom posljednjih 20 godina.“ Uz poruku „proleteri svih zemalja, ujedinite se“, on je pojasnio kako je ovo prosvjed potpore raji u BiH, ali da se nada kako će njihov primjer slijediti i hrvatski radnici.

„Osim podrške prosvjedima u BiH, nadam se da će doći i do okupljanja hrvatskih građana u borbi za naša prava, u borbi da se ispuni ono što je narod u Bosni iskazao, a to je – da sve političke elite napuste svoje pozicije. Ni mi u Hrvatskoj ne bismo žalili da nas napuste naši!“

"Skup je organiziran u znak solidarnosti s narodom BiH, a ne sa Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima. Solidariziramo se s marginaliziranim, obespravljenim i poniženim građanima koji su se napokon pobunili protiv stanja za koje je odgovorna politička elita. Problemi su došli do grla, do te razine da ih više ne mogu trpiti, što će reći da su klasna pitanja konačno postala važnija od etničkih rješenja koja su im nudili političari zadnja dva desetljeća", poručio je Hrvoje Jurić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta na Trgu žrtava fašizma, što je bila krajnja točka mimohoda prosvjednika središtem Zagreba. Jurić je za naš radio komentirao sinoćnji prosvjed i medijske manipulacije prosvjedom.

„S obzirom na to da je prosvjed organiziran vrlo brzo, i da su ga organizirali bukvalno građani, a ne neka organizacija ili koordinacija organizacija, smatram da je prosvjed uspio. Skupilo se 300-400 ljudi, izrazili su poruke i vezano za solidarnost sa građanima BiH, i vezano za situaciju u Hrvatskoj, koja je vrlo slična situaciji u BiH. Na žalost, mediji su opet krivotvorili jedno autentično događanje, o čemu najbolje svjedoči sinoćnji Dnevnik 3 HTV-a, i u kojem je taj skup potpuno pogrešno prikazan, senzacionalistički i – rekao bih – čak i sa nekim zlim namjerama.“

Skup i mimohod Zagrebom protekli su u potpunom redu, osim što je na Trgu žrtava fašizma policija privela dvije sudionice prosvjeda, navodno zbog vrijeđanja policije.
XS
SM
MD
LG