Dostupni linkovi

Zagor u Kragujevcu slavi rođendan


Zagor i Čiko
Zagor i Čiko
U Kragujevcu je u petak počela trodnevna međunarodna Strip konferencija u okviru koje će biti organizovana proslava 50 godina od nastanka serijala Zagor, najpopularnijeg strip-junaka na prostorima bivše Jugoslavije, koji je svoje prvo izdanje u Italiji imao 15. juna 1961. godine.

Tim povodom u Kragujevac dolaze njegovi autori Moreno Buratini i Joevito Nučioiz italijanske izdavačke kuće Serđio Boneli Editore, kao i brojni autori iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

Zagor, Alan Ford, Fantom, Komandant Mark i drugi legendarni strip junaci, ponovo će oživeti tokom svojevrsnog festivala koji okuplja autore i stripofile sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Stripovi poput Zagora i Alan Forda bili su omiljeno štivo mladih sa prostora bivše Jugoslavije, ali i i njen svojevrstan sociološki fenomen.

Nebojša Vesović iz udruženja Svet stripa, podseća da je pre ratova na ovim prostorima postojala ozbiljna jugoslovenska škola, koju su zajedno formirali srpski i hrvatski autori.

Nebojša Vesović, direktor Udruženja Svet stripa, Kragujevcu, 01. jul 2011.
"Strip je, kao deveta umetnost, bio veoma značajan i razvijen osamdesetih i početkom devedesetih odina na prostorima bivše Jugoslavije. Naše generacije, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, sigurno se i danas sećaju Zagora i Alan Forda koji su nam ulepšali detinjstvo. Međutim, raspadom zemlje to se totalno promenilo tako da se može reći da je raspad Jugoslavije uništio i njenu devetu umetnost", kaže Vesović.

Sociološki fenomeni

Vladimir Paunović, direktor Nevladine organizacije Milenijum, kaže da strip više nema ulogu koju je nekada imao na prostoru eks Jugoslavije, ali da su njegove poruke iz tih vremena i dalje veoma aktuelne.

"Strip je jednostavno veoma popularan medij koji prenosi vrlo kvalitetne poruke. On može da bude i izuzetno angažovan, da predstavlja određene društvene teme i pojave jer sa takvim idealima kao što su slobodarstvo, nezavisnost, zaštita slabijih, zastupa univerzalne teme", kaže Paunović.

Prema Vesovićevim navodima, pojedini strip junaci bili su pravi sociološki fenomeni na prostoru nekadašnje zajedničke države u drugoj polovini 20. veka.

Vladimir Paunović, direktor NVO MIlenijum iz Kragujevca, 01. jul 2011.
"Zagor i Alan Fordu su specifični fenomeni ovih prostora, jer Zagor pored Turske, Brazila, Italije i država nastalih iz eks Jugoslavije, nema neko uporište u drugim zemljama u Evropi i svetu. Međutim, na ovim prostorima je izrazito popularan kao i Alan Ford, koji je u Americi prošao nezapaženo, a kod nas je bio izuzetno popularan i zbog prevoda Nenada Briksija iz Hrvatske. Postao je kultan i mislim da svi ljudi koji su živeli u drugoj polovini prošlog veka u tadašnjoj Jugoslaviji, znaju za Alan Forda, pa makar iako nisu čitali stripove", kaže Vesović.

Zbog svega toga na Konferenciju stižu brojni gosti iz inostranstva, koji su obeležili tu epohu, a u Kragujevcu će biti proslavljen i Zagorov 50 rođendan.

"Doćiće nam gosti iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i mnogih gradova iz Srbije, a pošto ove godine obeležavamo 50 godina, od kada je Serđo Boneli 1961. godine nacrtao Zagora, najpopularnijeg strip junaka na ovim prostorima, odlučili smo da Zagorov 50. rođendan proslavimo u Kragujevcu", kaže Paunović.

U naredna tri dana biće održana predavanja o stripu kao umetnosti, a poznati domaći i strani autori držaće školu crtanja.

Organizatori kragujevačka Nevladina organizacija Milenijum i Udruženje Svet stripa najavljuju veliku berzu stripova i izložbu crteža domaćih autora stripa.
XS
SM
MD
LG