Dostupni linkovi

Zaghari-Ratcliffe slavi ponovni susret sa porodicom, traži slobodu i za druge u Iranu


Nazanin Zaghari-Ratcliffe sa suprugom Richardom Ratcliffeom tokom konferencije za novinare 21. marta

Britansko-iranska humanitarna radnica Nazanin Zaghari-Ratcliffe koja je prošle sedmice puštena iz zatvora u Teheranu apelirala je na puštanje na slobodu još jednog zatvorenika, Morada Tahbaza.

Njegova porodica kaže da štrajkuje glađu nakon što je izostavljen iz sporazuma na osnovu kojeg je oslobođena Ratcliffe i još jedna osoba sa dvojnim državljanstvom.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe rekla je novinarima 21. marta da je olakšanje koje osjeća zbog puštanja na slobodu nakon šest godina pritvora u Iranu ublaženo izvještajima da Morada Tahbaza, ekologa koji posjeduje britanske, američke i iranske pasoše, vlasti ponovo drže u pritvoru nakon što je privremeno bio pušten.

“Vjerujem da smisao slobode nikada neće biti potpun do onog momenta kada se svi mi koji smo nepravedno zatočeni u Iranu ponovo spojimo sa svojim porodicama”, rekla je ona na konferenciji za novinare na kojoj je bila i Tahbazova kćerka.

Zaghari-Ratcliffe i Anoosheh Ashoori, britansko-iranski penzioner, vratili su se u Britaniju 17. marta nakon što su pušteni dan ranije.

Zaghari-Ratcliffe je vodila kćerku u posjeti svojoj porodici 2016. godine kada je uhapšena i osuđena za zavjeru za rušenje klerikalnog establišmenta. Osuđena je na pet godina zatvora i četiri od tih godina provela je u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu, a jednu u kućnom pritvoru.

Ashoori je 2019. godine osuđen na 10 godina zatvora nakon što je osuđen za špijuniranje za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad i još dvije godine za "sticanje nelegitimnog bogatstva".

Oboje negiraju bilo kakva krivična djela.

Oslobađanje Zaghari-Ratcliffea i Ashoorija postignuto je dok svjetski lideri pokušavaju oživjeti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine. Pregovori o obnavljanju sporazuma zastali su zbog ruskog zahtjeva da se garantuje njihova trgovina sa Iranom usred velikih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Istog dana kada su Zaghari-Ratcliffe i Ashoori oslobođeni, Tahbaz, koji je uhapšen u januaru 2018. godine tokom obračuna sa aktivistima za zaštitu životne sredine, takođe je oslobođen.

Međutim, britansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Tahbaz vraćen u zatvor 18. marta kako bi mu stavili narukvicu za praćenje.

Njegova kćerka je rekla na konferenciji za novinare 21. marta da je od tada nepoznato gdje se njen otac nalazi.

XS
SM
MD
LG