Dostupni linkovi

Zaev i Hoti: Autoput Skoplje-Blace spreman za dve godine


Avdullah Hoti i Zoran Zaev
Avdullah Hoti i Zoran Zaev

Premijeri Kosova i Severne Makedonije, Avdulah (Avdullah) Hoti i Zoran Zaev ocenili su odnose dve države jako dobrim, te naveli da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

Premijer Kosova, koji je u petak boravio u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, čestitao je Zaevu na odlukama poput ”postizanja sporazuma sa Grčkom, čime je postigao izuzetan uspeh uz podršku međunarodnih prijatelja i saveznika”.

“To je dobar primer kako treba da se normalizuju odnosi u celom regionu", kazao je Hoti na zajedničkoj konferenciji za medije.

On je Zaevu čestitao i na napretku ka evropskim integracijama, razvoju regionalnih inicijativa, "kojima će se Kosovo pridružiti kako bi radilo na normalizaciji odnosa u regionu".

Hoti se zahvalio na snažnoj koordinaciji dveju vlada u periodu borbe protiv pandemije kada su se građani obe zemlje, prevazilazeći birokratske procedure, slobodno i brzo kretali da bi ispunjavali svoje potrebe.

Kosovski premijer je rekao da je zadovoljan što postoji saglasnost za brže kretanje napred u nekim od značajnih pitanja kao što su izgradnja zajedničkog graničnog prelaza, povezivanja Prištine sa gasom iz Makedonije, za izradu studije izvodljivosti za autoput Tetovo - Prizren.

Premijer Zoran Zaev dodao je da Severna Makedonija namerava vrlo brzo početi radove na izgradnji autoputa Skoplje-Blace u pravcu Kosova.

"Prva dva kilometra su već počela da se grade. Ako sve bude uredu, verujem da će u prvom kvartalu nove godine započeti radovi i u roku od dve godine će radovi biti završeni", naveo je Zaev.

Naglasio da su ekonomije obe zemlje usmerene jedna na drugu i da se zbog toga radi na jačanju putne infrastrukture.

“U tom kontekstu želim da naglasim da će naša geografska bliskost biti još više bolja sa autoputem Skoplje-Priština”, kazao je Zaev.

Izrazio je očekivanje da će Kosovo da se uključi u pregovore oko "malog Šengena" koji ima za cilj saradnju u regionu uprkos otvorenim političkim pitanjima.

Istovremeno, ocenio je da Kosovo i Severna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose. Pozdravio je Vašingtonski sporazum koji su Kosovo i Srbija potpisale 4. septembra u Beloj kući.

"Ujedno dajem podršku dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija. Iskreno želim uspeh i podržavam zajedničko prihvatljivo rešenje koje će da garantuje i učvrsti mir i bezbednost u našem regionu, da donese prosperitet za sve građane i ubrza poces evrointegracija", istakao je Zaev.

Dve države su u američkoj ambasadi u Skoplju potpisali Memorandum o saradnji za uspostavljanje čistih 5G mreža sa zamenikom američkog državnog sekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Kit Kračom (Keith Krach).

XS
SM
MD
LG