Dostupni linkovi

Zadnjem bjeguncu pripreme za suđenje idu dobro


Goran Hadžić
Na Haškom sudu održana je druga po redu statusna konferencija u slučaju protiv bivšeg vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji u Hrvatskoj Gorana Hadžića.

Optužnica ga tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, progone i ubojstva Hrvata i drugih ne-Srba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa. Prema izjavi pretraspravnog suca, pripreme za suđenje idu dobro.

Preraspravni sudac Guy Delvoie pohvalio je strane u postupku u vezi održanih konferencija te sastanaka sa ciljem što bržeg početka suđenja. Na njima su već dogovorene određene činjenice, poput primjerice povijesnog konteksta u kojem je sukob u Hrvatskoj počeo 1991.godine. Strane u postupku, obrana i tužiteljstvo trebaju na tome još uvijek raditi, obavijestio je sudac Delvoi.

„Također ističem da je već obavljena rasprava povodom zahjteva tužiteljstva kojim se traži izmjena prve izmijenjene optužnice. I budući da je Vijeće završilo svoju raspravu uskoro će donijeti svoju odluku i po tom podnesku“, obavijestio je sudac.

Zatražen pristup povjerljivim materijalima

Novim prijedlogom optužnice tužiteljstvo želi precizirati i pojasniti da je Hadžić počinio zločine i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite zatočenika te nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Branitelji Hadžića su prema riječima predraspravnog suca zatražili pristup povjerljivim materijalima iz drugih haških suđenja pa se može zaključiti kako će jedan dio Hadžićeve obrane biti vezan na prebacivanje zapovjedne odgovornosti za sukob u Hrvatskoj na tadašnje vlasti u Beogradu.

„I o tom podnesku će odlučivati raspravna vijeća u tim slučajevima“, rekao je sudac.

Optuženi Goran Hadžić nije imao nikakve primjedbe na boravak u pritvoru kao ni na svoje zdravstveno stanje.

Podsjetimo, predzadnjem haškom bjeguncu Ratku Mladiću ovaj je tjedan zakazan početak suđenja za polovicu svibnja, a potkraj godine bi proces trebao početi i Hadžiću, zadnjem izbjegavatelju međunarodne pravde s područja bivše Jugoslavije. On je uhićen samo dva mjeseca nakon Mladića, u srpnju prošle godine.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG