Dostupni linkovi

Zabrinutost u EU zbog nagomilavanja plastičnog otpada


Pogon za reciklažu plastike u Portugalu
Pogon za reciklažu plastike u Portugalu

"Zabrinuti smo zbog mogućeg poremećaja tržišta za reciklažu plastike koje je uzrokovano niskom cijenom nafte, kao i zbog nagomilavanja jednokratnih zaštitnih maski i rukavica", rekao je Virginijus Sinkevičijus komesar za okoliš Evropske unije (EU) za agenciju Reuters.

Zabrinutost raste širom Evrope da će pad cijena nafte uzrokovan krizom korona virusa smanjiti potražnju za recikliranom plastikom, ali podaci o tome kako je pandemija pogodila nagomilavanje plastičnog otpada još nisu sasvim jasni, naveo je šef EU za okoliš.

Kao su mjere zatvaranja širom svijeta uticale na pad potražnje za fosilnim gorivima, cijene nafte su pale ove godine zbog čega je novonapravljena plastika jeftinija od reciklirane.

To bi moglo da utiče na planove EU da se poboljša i poveća reciklaža ovog materijala. U EU svake godine nakupi se 26 miliona tona plastike, a samo 30 posto od te količine se reciklira.

"U ovom trenutku nemamo dovoljno podataka kako bismo izveli pouzdane zaključke na uticaj krize izazvane korona virusom na plastični otpad, razdvajanje otpada, sortiranje i recikliranje i bacanje".

Pogoni za recikliranje širom Evrope prisiljeni su da smanje svoje operacije tokom pandemije, dok neke od njih kažu da je potražnja opala pošto su njihovi klijenti odbacili ‘zelene planove’ zbog uticaja na ekonomiju.

Međutim, do sada se čini da kompanje i dalje idu za tim da postignu dobrovoljne ciljeve koje je postavila EU – iskorištavanje 10 miliona tona plastike za recikliranje u proizvodnji novih materijala do 2025., rekao je Sinkevičijus.

EU će naredne godine zabraniti neke vrste plastike za jednokratnu upotrebu, a čelnici EU-a dogovorili su se tokom jula da uvedu porez na otpad od plastične ambalaže koja se ne može reciklirati, kako bi se pomoglo prikupljanju sredstava za oporavak Evrope od ekonomskog haosa koji je izazvao virus.

Sinkevičijus je rekao da bi EU fond od 750 milijardi eura za obnavljanje od posljedica izazvanih korona virusom mogao pomoći u podršci sektoru recikliranja.

"Ako iz EU-a i vlasti država članica ne dođe do brze sanacije, dostizanje ciljeva za recikliranje, EU je u opasnosti", rekao je generalni direktor Plastic Europe Antonino Furfari za Reuters.

"Predviđa se da će niske cijene nafte ostati takve duže vrijeme, što dodatno utiče na posao recikliranja. Odvajanje cijena fosilne plastike od reciklirane zbog toga je obavezno."

XS
SM
MD
LG