Dostupni linkovi

Srbi nisu spremni da ostave duvan


Zakonska zaštita od pušača? Foto:Radovan Borović
Zakonska zaštita od pušača? Foto:Radovan Borović
Za pušenje u restoranima i kafanama vlasnici će po slovu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je u sredu usvojila Skupština Srbije, a koji će se primenjivati za šest meseci, biti kažnjavani i kaznama i od pet hiljada do milion dinara.

Kako će se Beograđani, pre svega pušači, koje smo zatekli u nekoliko kafića pridržavati slova zakona.



Ranije su udruženja ugostitelja upozoravala da bi se ukidanjem pušenja u lokalima smanjio promet. Veći restorani i kafane u kome ugostiteljski prostor ne premašuje 80 kvadratnih metara, moći će novim rešenjem da se proglasi za pušački ili nepušački.

Nikola Dimitrijević, predsednik Udruženja ugostitelja Srbije i vlasnik beogradskog restorana "Franš", kaže da je ovo rešenje vrlo kompromisno.

„Iz nekog iskustva mi imamo vrlo često ozbiljne primedbe nepušača, koji su jednostavno nezaštićeni od strane pušača. Mislim da je zakon kompromisan što se toga dela tiče da je dozvolio jednu mogućnost izbora, da građani biraju, u kakav će lokal da idu, da li će lokal biti za pušače ili nepušače, a ovi veliki da naprave lepe prostore gde će moći da zaštite nepušače. Ovim zakonom urađeno je upravo tako“, smatra Dimitrijević.

Zabrane daju rezultate

"Ugostitelji ističu da se zalažu za uvođenje reda i regulative ovako važnih društvenih problema. Prema istraživanjima, pušači su približno trećina od oko sedam miliona građana Srbije. U Srbiji puši 38 odsto muškaraca i 30 odsto žena, kao i nešto manje od 20 odsto mladih uzrasta od 15 do 19 godina", upozorava Petar Borović, lekar Instituta za javno zdravlje Srbije i član Nacionalne komisije ministarstva zdravlja za prevenciju pušenja.

„Dim koji leluja u blizini pušača sadrži 4.000 hiljade štetnih materija, 70 kancerogena - udišu i pušači i nepušači. Svakog dana Srbija za cigarete daje negde oko tri miliona i sto hiljada evra. Užasavajuća suma. Svake godine naši sugrađani daju za cigarete milijardu i 250-300 miliona evra. Žene Beograda daju, recimo, za cigarete u toku jedne godine sumu da se izgradi novi most preko Dunava i šta dobijaju - ništa", kaže Borović.
Pušenje samo na dozvoljenim mjestima Foto:Vesna Anđić


Zakon je važan korak u borbi protiv pušenja, jer Borović podseća na primer Finske u kojoj je sa 70 odsto, posle dve decenije od donošenja zakona, procenat pušača pao na svega 26 odsto.

„Mi smo uspeli da za ovih sedam godina smanjimo negde oko sedam do osam odsto broj pušača. Smanjilo se – znači zašto? Smanjuje prostor za pušenje, stvaramo uslove da ne može da pripali uvek i onda pušači kažu uostalom zašto bi davao novac, hajde da vidimo da ostavim!”

Značaj zaštite stanovništva od duvanskog dima, kontrola duvana neki su od najvažnijih prioriteta EU. Zakon će početi da se primenjuje tek za šest meseci, jer se država ranije obećala proizvođačima duvana da do kraja 2010. godine neće biti restriktivnih mera.

Statistika onkoloških oboljenja svedoči da se svake godine u Srbiji dijagnostifikuje 4.300 novoobolelih od pušačkog raka pluća, a da od karcinoma pluća u proseku umre oko 4.000 ljudi godišnje i pored ovakvih podataka, pušači iz Srbije teško se odriču svoje navike.

Srbija, pored Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Gruzije i nekih zemalja istočne Evrope, spada među zemlje u kojima su skoro sva deca uključena u istraživanje, navela su da su svakodnevno izložena duvanskom dimu u svojim domovima.

****
Pročitajte i ovo:
Usvojen predlog zakona o zabrani pušenja
Niko ne poštuje zabranu pušenja u kafićima
Potpisivanje peticije protiv zabrane pušenja
Ugostitelji nezadovoljni, građani podijeljeni

XS
SM
MD
LG