Dostupni linkovi

Zabrana “Latinice” zbog pritiska tajkunskog odvjetnika


Hrvatska radio televizija
Hrvatska radio televizija
Epizoda snimljene emisije “Latinice” o kriminalu u privatizaciji u ponedjeljak uveče nije emitirana, a umjesto toga puštena je poruka u kojoj se kaže da je odvjetnički ured Milljević u ime većinskog vlasnika “Jadran filma“ Vinka Grubišića upozorio da bi objavom emisije “Jadran filmu” bila nanesena šteta, i da će u tom slučaju Grubišić za naknadu štete tužiti televiziju i odgovorne osobe, pa da HTV zbog toga odustaje od objave.

Denis Latin: U emisiji je izneseno i nekoliko primjera tvrtki koje su kriminalnim radnjama uništene u tom procesu privatizacije: primjeri izneseni u emisiji su neke zaškakljali!
“Tema emisije bila je prošlogodišnja saborska odluka da kriminal u privatizaciji ne zastarijeva, i da sav taj kriminal iz devedesetih treba procesuirati,” kaže za RSE autor “Latinice” Denis Latin.

“U emisiji je izneseno i nekoliko primjera tvrtki koje su kriminalnim radnjama uništene u tom procesu privatizacije, i to je ono što je bio temeljni problem: primjeri izneseni u emisiji su neke zaškakljali! Očito se boje procesuiranja tog kriminala, boje se toga da ne završe u zatvoru”, rekao je Latin.

Grubišić je tajkun čija je karijera procvala u vrijeme dok je HDZ-om u drugoj polovici devedesetih vladao Ivić Pašalić, a otada je i više nego blizak s famoznim tajkunom Miroslavom Kutlom. Zanimalo nas je – kako to da Grubišić i njegov odvjetnik znaju za sadržaj emisije.
Denis Latin

“Pa to je nešto što je najspornije i što se još do sada nikada nije dogodilo u povijesti Hrvatske radio-televizije (HTV). Očito je netko od nadležnih urednika emisiju koja je bila snimljena dao odvjetničkom uredu koji nije odvjetnički ured HTV-a, i time je zapravo prekršio nekakve temeljne postulate – da se materijal koji je urađen ne distribuira nikome osim našem odvjetniku, dok ne bude emitiran. Zapravo je stao na stranu nekakve suprotne strane koja je u sukobu sa javnim interesom i nije zaštitio naša novinarska prava”, kazao je Denis Latin.

Sramotna odluka

Odvjetnik Miljević za RSE odgovara kako je u ime svog klijenta Grubišića uputio čak 17 pisama u kojima novinarima “Latinice” i upravi Hrvatske televizije skreće pozornost da se takvu emisiju ne može raditi, a da se ne pozove i predstavnika “Jadran filma”, i da je neprofesionalno u emisiju kao sugovornika zvati osobu koja je pravomoćno osuđena zbog rada na štetu “Jadran filma”.

“Pa bi bilo dobro da HTV objavi svu tu prepisku koja je trajala ovih petnaestak dana, pa da se vidi sve što piše – bez ikakvih komentara, bez ikakvih tumačenja. Sama prepiska dovoljno će reći sama za sebe”, kaže Miljević.

Hrvatska televizija za sada je bez ikakvog komentara. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka u izjavi za RSE kaže kako je ovo sramotna odluka čelnih ljudi televizije, koja otvara vrata za sve odvjetnike da u ime svojih klijenata sprečavaju objavljivanje emisija.
Nikola Kristić: Obrazloženje da je emisija skinuta na zahtjev jednog odvjetničkog ureda je ponižavajuća za nas kao javnu televiziju

“Ja mislim da treba napraviti jedan javni pritisak da se to ne događa. Mislim da je tu vidljiva odgovornost v.d. glavnog urednika Informativnog programa Hrvatske televizije Renata Kunića – da bi on trebao dati ostavku ili biti smijenjen”, ocjenjuje Duka.

“Obrazloženje da je emisija skinuta na zahtjev jednog odvjetničkog ureda je ponižavajuća za nas kao javnu televiziju,”
kaže za RSE i predsjednik ogranka Hrvatskog novinarskog društva Hrvatske televizije Nikola Kristić.

“To se ne može prihvatiti, jer to znači da potpadamo pod vanjski utjecaj, a to je zapravo strašno. Da je obrazloženje za skidanje “Latinice” išlo u smjeru da iza toga stoji kuća, ta je to nešto neprofesionalno, da je to stav našeg odvjetničkog ureda, još bi se moglo o tome razgovarati! Ali samo na temelju upozorenja o možebitnim sudskim postupcima ili o možebitnim štetnim posljedicama po kuću – od odvjetničkog ureda, od zainteresirane strane – nedopustivo je da se na taj način uklonimo iz medijskog prostora!”
poručuje Kristić.
XS
SM
MD
LG