Dostupni linkovi

Zabrana uvoza luksuznih roba u Iran: Crno tržište dići će cijene


Trgovina kozmetike u Teheranu
Trgovina kozmetike u Teheranu
Priredila Lejla Sarić Ljubović

Iran je zamrznuo uvoz 75 roba koje smatra luksuznim ili onim koje nisu osnovne za život, od automobila i motocikla, do različitih kozmetičkih marki, toalet papira i prehrambenih delicija, a sve u pokušaju da zaustavi odliv deviza i zaštiti domaću industriju teško pogođenu zapadnim sankcijama.

Američke i evropske sankcije Iranu zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa dovele su do pada iranskog izvoza nafte, najvažnijeg izvora prihoda države i stabilnosti valute.

Kako bi se zemlja izborila sa efektima sankcija, iranski zvaničnici objavili su da se treba prebaciti na otpor ekonomijom, kako bi se obustavila zavisnost prihodima od prodaje nafte i povećala domaća proizvodnja.

Iranska nacionalna valuta izgubila je oko 40 procenata svoje vrijednosti i mnogi Iranci su požurili da zamijene ušteđevinu u jače valute i zlato.

Zvaničnik Ministarstva trgovine Sasan Khodaei, kako su prenijele državne novine 'Iran', izjavio je da je uvoz luksuznih roba zabranjen kako bi se devize zadržale u zemlji.

"Prošle godine vrijednost uvezenih luksuznih roba bila je više od četiri milijarde američkih dolara. Zabranom ćemo ostvariti značajan efekat u zadržavanju jake valute", rekao je Khodaei.

List prenosi kako je ministar trgovine Mehdi Ghazanfari procijenio da Iranci godišnje potroše oko 12 milijardi američkih dolara na uvezene luksuzne proizvode.

Profesor ekonomije koji živi u Parizu Jamshid Assadi za RSE je izjavio da će zabrana povećati krijumčarenje i dovesti do porasta cijena luksuznih roba.

“Doći će do porasta krijumčarenja preko granica i crnih tržišta. Kao rezultat toga, luksuzne robe biće i dalje dostupne za one koji imaju dosta novca, ali po mnogo višim cijenama", smatra Assadi.

Na listi zabranjenih roba nisu, primjera radi, domaći kozmetički proizvodi za kosu i lice, te čokolade i slatkiši. Ipak, mnogi Iranci više vole kvalitetnije, zapadne verzije ovih proizvoda

Zabrana ipak neće ostaviti praznim police u trgovinama, jer ostaje dozvoljen uvoz mnogih proizvoda koji se koriste u iranskim tvornicama koje prave stvari poput, recimo, automobila marke 'pežo', te nekih evropskih marki kućanskih aparata, laptopa i mobitela.

Zvaničnici su nagovijestili da je zabrana uvoza privremena.

Zamjenik ministra trgovine Hamid Safdel rekao je da zabrana uvoza proizvoda, poput kompjutera i telefona, može biti i ukinuta ako iranska industrija ne bude mogla da ih proizvede.

"To bi bili proizvodi koji ili se ne proizvode unutar Irana ili njihova količina koja se proizvodi u Iranu ne zadovoljava potrebe tržišta", rekao je Safdel, a prenosi Iranska novinska agencija.

Prošlog mjeseca Iran je zabranio izvoz oko 50 proizvoda, uključujući pšenicu, šećer i aluminij.
XS
SM
MD
LG