Dostupni linkovi

Potpuna zabrana uvoza uglja iz Rusije u EU stupa na snagu u augustu


Eksploatacija uglja u blizini grada Gramoteino u Kemerovskoj oblasti, Rusija 28. novembra 2021.
Eksploatacija uglja u blizini grada Gramoteino u Kemerovskoj oblasti, Rusija 28. novembra 2021.

Ambasadori Evropske unije trebali bi u četvrtak odobriti zabranu uvoza uglja iz Rusije, koja će u potpunosti stupiti na snagu od sredine augusta, mjesec dana kasnije nego što je prvobitno predloženo, rekao je izvor iz Evropske unije za Reuters, nakon pritiska Njemačke da odgode tu mjeru.

Postepeno ukidanje uvoza ruskog uglja iz EU je mjera iz petog paketa sankcija Rusiji koji je Komisija EU predložila ove sedmice, kao reakciju na zločine u ukrajinskom gradu Buča.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Kada bude odobrena, to će biti prva zabrana EU za bilo kakav uvoz energenata iz Rusije od početka invazije na Ukrajini 24. februara.

Sankcije se još ne odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

Većina Evrope kupuje ruski ugalj prema trenutnim tržišnim cijenama, a ne putem dugoročnih ugovora. I te kupovine bile bi zaustavljene odmah nakon uvođenja sankcija.

Evropska komisija je prvobitno predložila rok od tri mjeseca za postojeće ugovore, što znači da bi Rusija mogla i dalje izvoziti ugalj u EU 90 dana nakon uvođenja sankcija, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Ali taj period je produžen na četiri mjeseca, rekao je Reutersu izvor.

To je uslijedilo uglavnom nakon pritiska Njemačke, glavnog uvoznika ruskog uglja u EU.

S obzirom da se očekuje da će sankcije stupiti na snagu kasnije ove sedmice ili početkom sljedeće, nakon objavljivanja u službenom listu EU, ruske kompanije će efektivno moći izvoziti ugalj u EU do sredine augusta prema postojećim ugovorima.

Jedan diplomata je rekao da je većina ugovora o uglju kratkoročna i da bi period od 90 dana omogućio da se većina njih zaključi bez potrebe za otkazivanjem, izbjegavajući pravne rizike.

Planirana zabrana uvoza ruskog uglja je ambicioznija od britanske, koja je navela da planira zabraniti uvoz uglja do kraja godine.

Komisija EU procijenila je da bi zabrana uvoza uglja mogla koštati Rusiju 4 milijarde eura godišnje izgubljenog prihoda.

XS
SM
MD
LG