Dostupni linkovi

Zabrana Parade ponosa: Svet ozbiljno opominje Srbiju


Jedna od posetilaca izložbe Ecce homo, ilustracija
Jedna od posetilaca izložbe Ecce homo, ilustracija
Gotovo sve najvažnije međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, uključujući EU i UN, oštro su reagovale na zabranu Parade ponosa, uz upozorenje novim vlastima u Beogradu da su ljudska prava, pa dakle i manjinska prava LGBT populacije, usvojeni evropski standard koji poštuju zemlje članice EU. Iz ovih reakcija jasno je da ne pije vodu obrazloženje da je iz bezbedonosnih razloga otkazana mirna šetnja pripadnika gej populacije.

Pre bi se reklo da ne postoji politička volja novih vlasti za ostvarivanje prava seksualne manjine-deo je poruka koje su upućene Beogradu. Postoji i zabrinutost za bezbednost pripadnika ove manjinske grupe u Srbiji i van Nedelje Prajda u kojoj je pokazano kolike su predrasude u Srbiji prema onima koji su različiti i koliko vlast, ni prethodna kao ni nova, nisu slale i ne šalju poruke koje bi postepeno menjale stanje duha u Srbiji.

Ne pamti se kad je Srbiju zapljusnula takva salva reakcija kao nakon zabrane Parade ponosa. Poruku Štefana Filea, komesara za proširenje EU, aopštio je u Briselu njegov portparol Peter Stano:

“Kao komesar zadužen za proširenje, Štefan File je posebno posvećen tome da od država kadidata zahteva da u potpunosti usvoje evropske vrednosti u oblasti ljudskih prava, jer one predstavljaju deo temelja na kome počiva projekat EU. Komesar najoštrije osuđuje zastrašivanja i pretnje koje dolaze od ekstremističkih organizacija u Srbiji, a koje su uperene protiv organizatora Parade. On žali što su one procenjene kao dovoljno ozbiljne da se Parada zabrani iz bezbednosnih razloga. Komesar očekuje od srpskih vlasti da istraže te pretnje i da počinioce izvedu pred lice pravde. Takođe apeluje na srpske vlasti da obezbede puno poštovanje prava na slobodu okupljanja i izrazavanja, te da se ubuduće omoguće sva mirna okupljanja”, poručuje Štefan File.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer doduše ponavlja da Parada nije uslov za evropske integracije Srbije, ali i da nije dobro promovisati nasilje umesto dijaloga i tolerancije.

"Zabrinjavajući su signali koje šalju oni koji promovišu nasilje, a koji su ustvari uspeli da ostvare svoje. Ako jedna grupa može pretnjom i pominjanjem nasiljem da izdejstvuje da drugi ne mogu da ostvare svoja prava, onda imamo problem u društvu”, poručuje Dežer.

Jelko Kacin
Jelko Kacin
Srbija će dobiti ono što je tražila, direktno je poručio u razgovoru za RSE izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

"Odluku o zabranjivanju Parade ponosa doživeo sam kao veliko razočaranje, jer su se u poslednjih nekoliko dana čak i nadmetali ko će više negativnih poruka vezanih za Prajd dati. I to su činili ljudi kojima to nije u nadležnosti. Iz tih razloga sve što se dogodilo doživljavamo kao veoma jaku i veoma svesnu političku poruku koju ćemo u potpunosti uzeti na znanje i prema tome postupiti“, naveo je Kacin.

Na pitanje šta to praktično znači, Kacin je odgovorio:

"To znači da će Srbija dobiti ono što je tražila. Odličila je da pošalje takvu poruku pa će dobiti adekvatan odgovor.“

Oglasile su se i UN. Visoka komesarka za ljudska prava Navi Pilaj poručila je vlastima da se suprotstave predrasudama, a ne da im podležu.

Poruka iz OEBSA glasi: "država ima direktnu odgovornost da zaštiti ustavno zagarantovana funadamentalna prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja".

I Amnesti internešnl izdao je saopštenje u kome se kaže da je novoj Vladi nedostajala politička volja za garantovanje prava manjinske gej populacije.

Radio Slobodna Evropa je zatražila dodatno objašnjenje ovog stava, s obzirom da zvanični Beograd otkazivanje Parade ponosa objašnjava bezbednosnim razlozima.

“Veoma je jasno, a to je ono što garantuje i srpski Zakon o okupljanju građana, da na Ministarstvu unutrašnjih poslova leži odgovornost da održava javni red i mir i osigura bezbednost na javnim skupovima. Dakle, zakon vrlo jasno određuje njihovu odgovornost. Takođe, međunarodni zakoni o ljudskim pravima, koje je Srbija inkorporirala u svoje zakonodavstvo, garantuju slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. Ništa od toga nije učinjeno u poslednje dve godine. Imali su obavezu da ovo obezbede, imali su dovoljno vremena za pripreme, tako da mi na čitavu stvar posmatramo kao na apsolutni nedostatak političke volje da se implementiraju odredbe, kako srpskog zakona i Ustava, tako i međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava. Veoma sam zabrinuta zbog efekta koji će ovakva odluka imati na prava pripadnika LGBT populacije u Srbiji, posebno vezano za njihovu bezbednost”, kaže za naš program Šon Džons iz londonskog centra Amensti inetrnešnel.

Dačićeve teze

Uprkos ovakvim porukama, premijer i ministar Ivica Dačić sve žustrije brani odluku države. I dodatno se ljuti na organizatore Parade ponosa i zbog izložbe švedske umetnice koja je kroz provokativne slike Isusa Hrista progovrila o problematičnom odnosu crkvenih hijerarhija prema gej osobama.

"Želim da izrazim veliko ogočenje i najoštrije osudim izložbu koja je u okviru takozvane Nedelje ponosa organizovana u Beogradu. To je očigledna provokacija koja je sigurno doprinela zabrani ovogodišnje šetnje, odnosno Prajda“, poručio je ministar.

Dačić je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej
parada u Beogradu, ali je premijer, povišenim tonom, dodao da je trebalo da izraze "protvljenje zašto je Isus Hrist (na izložbi) izvrgnut ruglu".

"Zamislite da je ovde bila karikatura Muhameda“, rekao je Dačić uzimajući ekstremne islamiste za meru stvari.

Dačić se obrecnuo pošto je patrijarh Irinej, uz zahtev za zabranu Parade koja mu je uslišena, zatražio i zabranu izložbe koja mu ipak nije uslišena.

Bilo bi to mnogo čak i za jednu državu koja se baš i ne trudi da pokaže da je sekularna. U kojoj pravoslavni fundamentalizam jača, što se moglo primetiti u sredu uveče u centru grada u kome je, kao u srednjevekovnim filmovima, grupa desničara isterivala đavola krstom i pojanjem.

(VIDEO: Otvaranje izložbe “Ecce homo”: Ogledalo današnje Srbije)

Izložba “Ecce homo”
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

Dačićeva partijska drugarica i ministarka, inače psihijatrica po profesiji, Slavica Đukić Dejanović, jedina je članica Vlade koja je otvoreno rekla:

„Ja bih bila na Paradi da se i dogodila.“

Ipak, nije dovela u pitanje odluku Vlade:

„Ali je očigledno da Srbija još uvek nije spremna na poštovanje maksimalnih različitosti. To je naša realnost. Država u tim uslovima mora da meri kada pravi veću, a kada manju štetu", ocenila je Đukić Dejanović.

Organizatori 'Prajda' najavljuju tužbu Ustavnom sudu i poručuju: Parada nije cirkus koji će otići iz grada, mi ostajemo ovde i bićemo tu i naredne godine.
XS
SM
MD
LG