Dostupni linkovi

Zaboravljeni iz Trudbenika: Nijesmo ničija briga


Naselje Trudbenik
Oko 100 ljudi, korisnika socijalne pomoći, koji žive u nikšićkom naselju Trudbenik skoro tri mjeseca žive bez struje, jer im je Elektroprivreda zbog duga od 100.000 eura isključila električnu energiju. Rješenje problema se ne nazire i niko od institucija na lokalnom i državnom nivou ovim porodicama nije pritekao u pomoć.

Mještani Trudbenika znaju da moraju plaćati račune za struju ali nemaju od čega.

Tanja, majka četvoro djece, kaže da oni nijesu krivi što im nije omogućeno da rade i plaćaju račune nego moraju da žive od socijalne pomoći:

Predstavnik stanara Rajo Kontić obraćao se svim institucijama sistema ali bez uspjeha, a nakon što im je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković prije dva mjeseca poručio da neće da priča sa njima mještani su se obratili premijeru.

Iz kabineta Mila Đukanovića, međutim, dobijaju isti odgovor – predmet je u proceduri:

“Ima samo pomaka u jednoj stvari, a to je što su nam se đeca počela razbolijevati, to su pomaci. Niko nam ništa nije rekao niti nam se obraća, kao da ne postojimo. Svaki put je isti odgovor kada ih god nazovem – predmet je u toku, predmet je u toku. Više mi je dojadilo jer me lažu, petljaju nas, i ja nemam više kome da se obratim. A šta da krenemo za radikalnijim mjerama? Pa, desilo bi se ono što se vidimo desilo u Podgorici. Poslaće nam miliciju da nas bije. Ako dođe do toga vala nećemo ni mi da odustanemo”, kaže Kontić.

Da li će s enaći neko rješenje za stanovnike naselja pokušali smo da saznamo od Ministarstva rada i socijalnog staranja preko tamošnje PR službe ali niko nije odgovarao na naše telefonske pozive. Nijesmo mogli stupiti u kontakt ni sa resornim ministrom Predragom Boškovićem.

Podsjetimo, višegodišnji dug ovih porodica došao je na naplatu početkom decembra prošle godine kada je Elektroprivreda ovo naselje isključila sa elektro mreže.

U trošnim barakama žive 23 porodice u kojima je 30 djece školskog uzrasta koja uz šteriku rade domaće zadatke.

Iako zima u Nikšiću nije bila hladna mještanima Trudbenika, šporeti na drva skoro da i ne pomažu jer su barake dotrajale.

Bez struje je nemoguće održavati higijenu pa su se u barakama pojavili glodari i bube.

Računi za električnu energiju im uredno stižu i to sa astronomskim iznosima od 100 do 200 eura po domaćinstvu, iako struje nemaju gotovo tri mjeseca.

Mještani poručuju da oni u ovoj zemlji nijesu ničija briga:
  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

XS
SM
MD
LG