Dostupni linkovi

Godinu dana nakon izbijanja afere „Listing” postaje sasvim izvjesno da pozadina toga slučaja neće ugledati svijetlo dana.

Ubrzo će se navršiti godinu dana od kada je, sada već bivši premijer Igor Lukšić, skupa sa bivšim šefom diplomatije Milanom Roćenom sazvao vanredni pres na kome je demantovao autentičnost u medijima objavljenih listinga iz kojih se moglo zaključiti da su premijer i njegov kolega u Vladi imali intenzivnu komunikaciju sa odbjeglim narkom bosom Darkom Šarićem. Istragom je kasnije i nedvosmisleno utvrđeno da se radi o dorađenim listinzima koji su korišteni u operativnoj razmjeni crnogorske i regionalnih policija u okviru istrage oko Drka Šarića. Lukšić je još tada ustvrdio da je afera konstruisana da bi se on diskreditovao, a u parlementu je otvoreno kazao da sumnja u funkcionalnost bezbjenosnih službi i da ne vjeruje da će istraga oko pozadine slučaja koju je zahtijevao dati rezultate.

Ubrzo su, iako to zvanično nikada nije dovedeno u vezu, smijenjeni direktor policije i šef ANB, ali se Lukšićev stav da će istraga završiti u ćorsokaku, pokazao kao proročki, jer ni nakon promjena u javnoj i tajnoj policiji nema novih tragova.

Da će afera Listing najverovatnije pasti u zaborav, sinoć je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao i novi ministar Unutarsnjih poslova Raško Konjević, koji se i ako poslanik i član odbora za bedzbjednost i odbranu bavio tim slučajem.

"Imajući u vidu da sam dobrano upoznat sa tim slučajem, sa načinom kako se sve to desilo, mogu vam reći da lično, lično procjenjujem znači – u ovom trenutku nijesam preveliki optimista da ćemo u tom slučaju zbog niza njegovih specifičnosti i svega onoga što su do sada pokazale aktivnosti koje su vođene, a sa kojima sam upoznat i ovih dana a i kroz rad odbora za bezbjednost, nijesam optimista da ćemo doći do kraja u tom slučaju".

Iako su ljudi iz policije u startu, nakon izbijanja afere, sugerisali da nije isključeno da je ova afera konstruisana van granica Crne Gore kako bi se urušio imidž crnogorskog premijera, dana crnogorski zvaničnici, ministar pravde Duško Marković i novi ministar unutrašnjih poslova kažu da su skloniji verziji da bi autore tog slučaja trebalo tražiti u Crnoj Gori.

Goran Danilović
Goran Danilović
Sa tom ocjenom saglasan je i bivši član skupštinoskog Odbora za bezbjednost iz Nove srpske demokratije Goran Danilović.

"Definitivno i ja tvrdim kao nekadašnji član Odbora za bezbjednost da to nema nikakve veze sa miješanjem stranih, sestrinskih ili bratskih tajnih službi. Radi se o autentičnoj domaćoj aferi koju je na najviši nivo tada podigao bivši premijer, zajedno sa tadašnjim šefom diplomatije Milanom Roćenom koji je poslije prilično zaćutao na tu temu".

Milan Radović, Koordinator Gradjanske alijanse kaže da izjava ministra unutrasnjih poslova da je pesimista kada je u pitanju rješanje afere koju je bivši premijer izdigao na najviši nivo i postavio kao prioritet, djeluje krajnje obeshrabrujuće.

"Jer ako imamo ovakvo ponašanje nadležnih institucija po navodima premijera da je oklevetan, onda se naprosto postavlja pitanje šta običan građanin može da očekuje od nadležnih institucija kada su mu prava povrijeđena i kakve istrage onda običan građanin može da očekuje. Takođe, ovo je još jedna u nizu opomena da je došlo vrijeme da se konačno nešto promijeni, kada su u pitanju nadležne državne institucije za istrage. Tu, prije svega mislim na tužilaštvo jer nisu samo više mediji i NVO ti koji kritikuju rad tužilaštva već imamo da druge državne institucije kritikuju rad tužilaštva i da ukazuju na te nedostatke. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se ti nedostaci u radu tužilaštva otklone kako bi smo svi očekivali efikasne i djelotvorne istrage po mnogim pitanjima, kojih je na žalost u Crnoj Gori danas veoma malo", zaključuje Radović.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG