Dostupni linkovi

Za posao veze važnije od obrazovanja


Beogradski univerzitet, foto: Vesna Anđić
Beogradski univerzitet, foto: Vesna Anđić
Da li visokoškolski sistem u Srbiji proizvodi nepotrebne kadorove i zbog čega među mladim ljudima koji upisuju visokoškolske studije prevladava uverenje da su i pored fakultetske diplome za posao potrebni i neki drugi „kvaliteti”.

Na fakultetima u Srbiji u sredu počinje upis nove generacije studenata. Opšte raspoloženje koje dominira u društvu u kojem vlada negativna selekcija kadrova na svim nivoima je da u Srbiji ne postoji tržište rada već samo postoji tržište veza i političkih preporuka.

Sama diploma ništa ne znači. Ipak važno je imati i vezu i papir. Uspeh je verovatno zagarantovan.

Koji su "kvaliteti" bitni da bi se neko zaposlio u državnoj službi: jaka rodbinska veza, novac, stranka. Da li postoji mogućnost zaposlenja posle završenog fakulteta?

Odgovor daju brucoši na Pravnom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu:



Na državnim fakultetima ima mesta za 35.000 studenata. Iako na većini fakulteta postoji hiperprodukcija, najviše srednjoškolaca i ove godine se prijavilo na fakultete sa čijom diplomom ima najviše nezaposlenih na birou rada.

Srbija ima nešto više od 8000 hiljada diplomiranih ekonomista da sledećih dvadeset godina komotno može da zatvori sve ekonomske fakultete.
XS
SM
MD
LG