Dostupni linkovi

Za pojedine partije Klinton nepoželjan


Bil Klinton, februar 2011.
Bil Klinton, februar 2011.
Nova srpska demokratija pozvala je američku administraciju da preispita najavljenu posjetu bivšeg predsjednika SAD-a Bila Klintona Crnoj Gori.

U Novoj podsjećaju kako je Klinton za vrijeme svog šefovanja u Bijeloj Kući 1999 naredio bombardovanje Crne Gore i Srbije odnosno tadašnje SR Jugoslavije.

"Mi to ne možemo tako lako da zaboravimo. Tako besomučno bombardovati našu nejač, žene, djecu, bolnice, škole, pruge, zatrovati zemlju, vodu a sve znajući da je taj čovjek, tadašnji predsjednik SAD praktično naredio bombardovanje, jer zna se ko vodi glavnu riječ u NATO. To je veoma svježe, praktično kao da je juče bilo a sada zločinac dolazi na mjesto zločina", kaže potpredsjednik NOVE Strahinja Bulajić.
Bulajić: Mi to ne možemo tako lako da zaboravimo. Tadašnji predsjednik SAD praktično je naredio bombardovanje, jer zna se ko vodi glavnu riječ u NATO.

Činjenica da Bil Klinton 12 godina poslije u Crnu Goru ne dolazi u svojstvu zvaničnog predstavnika Vašingtona već kao privatno lice, ne utiče na stavove Nove.

Naglašavaju da oni neće biti organizatori eventualnog protesta, ali ne isključuju spontanu reakciju građana na Klintonov dolazak.

"Ovo mi sve liči, mislim na ovo ponašanje trenutno Crne Gore i njene vlasti oko dovođenja Klintona lični na onaj Stokholmski sindrom, kada se žrtva veže za ovoga koji je teroriše. Tako se ponaša i Crna Gora, čini mi se. Doduše sve to ide preko jednog prepoznatljivog crnogorskog tajkuna koji će da istrese popriličan novac za to nekakvo Klintonovo predavanje, kada dođe", kaže Bulajić.

Filantropski projekat

Komentarišuci stavove Nove Srpske Demokratije povodom posjete Bila Klintona Crnoj Gori u vladajućoj DPS ocjenjuju kako oni pokazuju da se suština djelovanje te opozicione partije nije promijenila.
Rajko Kovačević, foto: Savo Prelević

"Ipak je priča o evropskim vrijednostima i demokratiji bila prenaporna za ovu nacionalističku stranku, te se kao što i vidimo iz ove opservacije najavljenog dolaska bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona i nekih drugih, nedavno izrečenih incijativa ova politička struktura vraća na stare staze. Staze koje su dominatno i dovele do nemilih događaja za koje se odgovornost prebacuje na nekog drugog. Želim da kažem da su svi bivši i sadašnji predsjednici demokratskih država na svijetu uvijek rado viđeni gosti i dobrodošli u Crnu Goru, a kamoli kada se radi o gostima Crnoj Gori prijateljskih i partnerskih SAD", kaže portparol DPS, Rajko Kovačević.

Pozivi Nove Obaminoj administraciji da preispita dolazak bivšeg američkog predsjednika u Crnu Goru i najava eventualnih protesta neće uticati na na plan Klintonovog boravka, kaže nam Milena Petričević, operativni direktor Atlas Grupe čiji je vlasnik Duško Knežević organizator Klintonove posjete.

"Dolazak Bila Klintona u Crnu Goru nije politički skup, niti ima politički cilj, kako to navode neke političke partije. Motiv dolaska, kao i inače njegovih aktivnosti kroz Klinton fondaciju sa kojom se realizuje i ovaj projekat je isključivo humanitarni i filantropski. Upravo jedan projekat takvog tipa je zaživio i kod nas javno privatno partnerstvo u bolnici Meljinama i ima sertifikat Klintonove globalne inicijative", navodi Petričević.

No, iako iz Atlas Grupe najavljuju da će bivši američki predsjednik kao predsjednik fondacije koja se bavi filantropskim aktivnostima, a čiji je Kneževic član, 22. maja u Crnoj Gori boraviti kako bi održao predavanje na konferenciji balkanskih lidera, u Novoj ocjenjuju da su u pitanju zakulisni interesi Klintona, Kneževića i crnogorskih vlasti. U prilog tome pominju da će prvi koji će Milu Đukanoviću čestitati reizbor na funkciju predsjednika DPS na partijskom kongresu zakazanom za 21. maj, biti upravo Bil Klinton.

"Nas bi svakako radovala čestitka gospodina Klintona, a da li će ona stići prva ili odmah nakon čestitki gospodina Obame, Medvedeva, Hu Đintao, gospođe Merkel, Nikole Sarkozija ili Dejvida Kamerona manje je važno", kazao je Kovačević.
XS
SM
MD
LG