Dostupni linkovi

Za nestanak pčela krivi i mobiteli


Ilustracija
Ilustracija
Signali koje odašilju mobiteli zbunjuju pčele, uzrokuju njihovo naglo i nepredvidljivo mijenjanje smjera leta te iznenadni pomor.

I mobiteli su dakle mogući krivci za misteriozni nestanak pčela širom svijeta.

U prvom eksperimentu ove vrste stručnjak za pčele postavio je dva mobitela ispod košnice i zatim pažljivo pratio njihovu reakciju.

Neobične reakcije su postale vidljive već za 20 do 40 minuta.

Pčele su znale ako je mobitel primao ili odašiljao signal. Na pozive su reagirale ispuštajući zvuk visoke frekvencije koji je inače uobičajen prije početka rojenja.

Osim toga, došlo je do zbunjujućeg ponašanja pri letu te naglog ugibanja radilica.

U mnogim se zemljama broj pčela u zadnjih 25 godina prepolovio, dok je u SAD-u zabilježeno 'poremećaj kolapsa kolonija'.
Eksperiment je izveo dr. Daniel Favre, koji je radio i na Švicarskom institutu za tehnologiju. On smatra da je pojava mobitela barem djelomično odgovorna za nestajanje pčela.

Nestajanje pčela stručnjaci inače objašnjavaju utjecajem poljoprivrede, parazita, nepredvidljivim vremenskim uvjetima, manjim brojem divljeg cvijeća i lošim djelovanjem pesticida.

U mnogim se zemljama broj pčela u zadnjih 25 godina prepolovio, dok je u SAD-u zabilježeno 'poremećaj kolapsa kolonija' - naglog nestanka cijelih kolonija tijekom zime.

'Elektromagnetsko polje koje ispuštaju mobiteli i odašiljači moglo bi doprinositi nestanku kolonija pčela širom svijeta,
' dodao je.

Treba ipak napomenuti da je nestanak kolonija pčela primijećen i na područjima gdje nema signala za mobilne uređaje, pokazale su neke američke studije.
XS
SM
MD
LG