Dostupni linkovi

Za mobitele preko dva, za putovanja 21 milion KM


Sajt Ureda za reviziju BiH
Sajt Ureda za reviziju BiH
Za golemi birokratski aparat u Bosni i Hercegovini izdvajanja poreskih obveznika su izrazito velika. Ministri, poslanici i ostali politički predstavnici na svim nivoima rasipaju se budžetskim novcem ne podnoseći nikome račune, a efekat njihovog rada nije ni blizu onoga koliko su plaćeni.

Prema podacima Ureda za reviziju BiH funkcioneri i službenici institucija BiH potrošili su za telefoniranje i poštanske usluge 10,3 miliona KM. Dok Bosna i Hercegovina poseže za kreditima MMF-a da ne bi bankrotirala, funkcioneri i službenici institucija na svim nivoima vlasti rasipaju se novcem poreskih obveznika.

Kontrolom poslovanja državnih institucija i agencija utvrđeno je da su institucije BiH tokom 2009. godine potrošile čak 4,4 miliona KM za fiksne telefone, a za mobitele više od 2,2 miliona KM. Tu su i troškovi reprezentacije koji su bili više od četiri miliona, i u porastu su u odnosu na godinu ranije, a za putovanja je potrošeno 21 milion KM.
Ilustracija

„U 15 institucija postoje određeni propusti i nedostaci, gdje je izraženo mišljenje sa kvalifikacijom ili mišljenje sa rezervom. Ono što je značajno, na ovih 15 institucija otpada ukupno 60 posto državnog proračuna. Prema tome može se kazati da još uvijek više od 50 posto, točnije 60,71 posto proračuna na razini institucija BiH ima određene propuste i nedostatke“, kazao je generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

Bh. političari imaju brojne beneficije. Osim službenih telefona, tu su lični vozači, plaćeni ručkovi, putovanja, naknada za odvojeni život, reprezentacija. Šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH Aljoša Čampara kaže da postoje i organičenja na troškove.

„Predsjedavajući domova, njih trojica, mogu koristiti mobitel, ali je ograničen u visini do 1.000 KM. Predsjedavajući klubova i predsjedavajući komisija imaju pravo na troškove službenog mobitela u visni do 150 KM“, navodi Čampara.

Građani ogorčeni

Ni na kantonalnom nivou, ministri nisu bili ništa skromniji. Prošle godine su za gorivo potrošili gotovo 100.000 KM, a za mobilne telefone 60.000. Dok se političari rasipaju budžetskim novcem, bh. građani žive teže neko ikada. Raste broj korisnika javnih kuhinja. Veliki broj penzionera živi u ekstremnom siromaštvu, a broj nezaposlenih je oko 500.000. Građani su ogorčeni:

„Nenormalno je puno štošta u ovoj zemlji. A ja kao penzioner, da nije djece bio bih siromah.“
„Normalno da nije u redu. Njihov je posao da vode ovu državu, da pridonose da prosperira. Ali oni uglavnom sav taj novac troše na svoje plate, na vozni park i na gluposti koje samo njima pridonose.“
„Trebali bi promijeniti kompletno članove vlade. Nije u redu. Ovo treba sve izmijeniti. Jadni penzioneri, oni najviše trpe.“


U BiH javna administracija učestvuje oko 40 posto u javnoj potrošnji, što je daleko iznad evropskog prosjeka. O efiksanosti teško se može govoriti. Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa kaže da efikasnot bh. političara nije ni blizu onoga koliko su plaćeni.
Arapović: Došli smo otprilike da tačke da parlamentarci i ministri naplate najmanje sto posto svih prinadležnosti, da zauzvart daju najviše pola od onoga što su planirali sami.

„Došli smo otprilike da tačke da parlamentarci i ministri naplate najmanje sto posto svih prinadležnosti, da zauzvart daju najviše pola od onoga što su planirali sami“, kazao je Arapović.

Ono što nedostaje, smatra generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Milenko Šego, je pokretanje odgovornosti.

„Parlamentarna skupština, institucije sustava moraju pokretati određena pitanja odgovornosti, počev od interne disciplinske odgovornosti, od prekršajne odgovornosti, od moralne političke odgovornosti, pa na koncu do kaznene odgovornosti. Nije bilo slučajeva, nama nisu poznati, da su pokretana određena pitanja interne disciplinarne odgovornosti. A svaka instutucija, svaki šef institucije, svaki ministar, svaki direktor agencije na bazi revizorskog izvješća može pokrenuti internu disciplinsku odgovornost i pozvati određene uposlenike, službenike, rukovoditelje itd. na disciplinsku odgovornost. Nije nam poznat slučaj da se tako nešto pokretalo“,
kazao je Šego.
XS
SM
MD
LG