Dostupni linkovi

Za brži dijalog Prištine i Beograda


Bujanovac, grad na jugu Srbije,ilustrativna fotografija
Bujanovac, grad na jugu Srbije,ilustrativna fotografija
Lideri Srba i Albanaca sa juga Srbije očekuju brz nastavak pregovora između Beograda i Prištine koji bi trebalo da reše mnoga sporna pitanja lokalnog stanovništva sa obe strane granice.

Oni očekuju da će na dnevni red dijaloga doći pitanja vezana za priznavanje univerzitetskih diploma i izdavanje dokumenata, ali i za definisanje granica.

Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, kaže da se lokalna samouprava u Bujanovcu prema dialogu između Beograda i Prištine odnosi veoma pragmatično i sagledava ga sa aspekta poboljšanja života ovdašnjeg stanovništva.

“Iako Beograd i Priština ocenjuju da su ti pregovori tehničke prirode, oni su za nas veoma bitni i jer očekujemo da razreše mnoga pitanja koja su za nas od vitalnog značaja”, kaže Kamberi.

“Očekujemo da će se kroz te pregovore rešiti određena pitanja, odnosno problemi koji se tiču priznavanja dokumentacije sa Kosova. Mi imamo ogromnih problema ne samo sa univerzitetskim diplomama već i sa upisom dece u koja se rađaju na Kosovu u ovdašnje matične knjige. Očekujemo da će se na tim razgovorima naći i rešavati takva pitanja. Zbog toga za Prištinu i Beograd dijalog je možda od tehničkog značaja, ali za nas je od vitalnog značaja. Takođe, svaka relaksacija između Beograda i Prištine će dobro doći ovom regionu”, kaže Kamberi.

Budućnost bez sukoba

Za razliku od Kamberija, Orhan Redžepi, zamenik predsednika Skupštine Preševa, jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske BPM, od dijaloga očekuje mnogo više, a pre svega jasno definisanje novih granica na Balkanu.

Orhan Redžepi, potpredsednik parlamenta, 29. mart 2011.
“Od dijaloga između Beograda i prištine očekujem da dostigne vrhunac na kome će biti sređene nove granice na Balkanu. Što se tiče albanskog stanovništva ovde u Preševu, on će se odraziti u najboljem mogućem smislu jer sve ide ka tome da se uspostave nove, pravedne granice na Balkanu”, kaže Redžepi.

Dragoljub Filipović, član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije iz Preševa, smatra da je bilo kakvo prekrajanje granica na Balkanu nerelano i da dijalogom treba rešiti pitanja od životne važnosti za građane Kosova i juga Srbije.

“Iz dijaloga treba da se izvuče ono što je najbitnije i najelementarnije za život naših sugrađana na Kosovu, iz prostog razloga što i mi, zbog blizine, kontaktiramo sa tim ljudima, oni dolaze kod nas i mi odlazimo kod njih pa zanamo u kavoj su životnoj situaciji. Bitno je da u tom različitom sagledavanju budućnosti mi ovde nismo izazvali niakav međusobni sukob”
, zaključuje Filipović.
XS
SM
MD
LG