Dostupni linkovi

Za ubistvo avganistanske novinarke osumnjičen bivši muž


Mena Mangal je postala poznata radeći kao voditeljka na privatnoj Ariana TV, kanalu na paštunskom jeziku Lamar privatne stanice Tolo TV i na privatnoj nacionalnoj televiziji Šamšad TV

Mena Mangal je imala samo 14 godina kada ju je njena porodica obećala jednom čoveku. Nakon što su bili vereni skoro 10 godina, par se konačno venčao pre dve godine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

To se, međutim, desilo tek pošto je njenim roditeljima, koji su se premišljali, verenik nekoliko puta pretio da će ubiti Mangal ako ne ispune obećanje.

Oni su popustili i samo par dana posle venčanja, članovi suprugove porodice su silom odveli Mangal na udaljenu lokaciju gde su je tukli i mučili. Ubrzo posle toga, podnela je zahtev za razvod i posle višemesečnog ogorčenog sudskog slučaja, brak je konačno završen prošle nedelje.

Tu verziju događaja iznosi njena majka Anisa Mangal, dok vrišti od žalosti sa suzama na obrazima.

Ujutro 11. maja, nekoliko dana pošto je razvod završen, 27-godišnjakinja je pronađena u kabulskoj četvrti kako leži s licem u bari krvi, pošto je više puta upucana dok je čekala automobil da je odveze na posao.

Njena porodica optužuje bivšeg supruga Džavida za ubistvo poznate bivše novinarke, političke savetnice i borkinje za prava žena. Policija je saopštila da je slučaj verovatno porodični spor i pokrenula je potragu za bivšim mužem.

Bestidno ubistvo Mangal usred bela dana u srcu prestonice je poslednje u nizu ubistava avganistanskih žena na javnim položajima u proteklih 18 godina, među kojima su političarke, borkinje za ljudska prava, policajke i nastavnice.

Neke od tih žena u duboko religioznoj i konzervativnoj zemlji iz "časti" su ubile njihove porodice. Druge su bile žrtve ekstremističkih grupa koje se protive da žene budu na javnim položajima i koje govore protiv ženskih prava.

Iako je ostvaren značajan iskorak po pitanju žena od kraja talibanske vladavine 2001. godine, nasilje u porodicama je i dalje redovno, prisilni brakovi su norma, dok se žene obeshrabruju da napreduju u karijeri.

Borkinje za ljudska prava nose kovčeg Farhunde Malikzade koju je na smrt prebila gomila u Kabulu 2015. pošto je lažno optužena da je spalila kopiju Kurana.
Borkinje za ljudska prava nose kovčeg Farhunde Malikzade koju je na smrt prebila gomila u Kabulu 2015. pošto je lažno optužena da je spalila kopiju Kurana.

'Pretio je da će je ubiti'

Anisa Mangal je rekla da bivši suprug njene ćerke "nestabilan" i da je porodica upozorena da poništi veridbu.

"Ali je on pretio da će je ubiti ako ne odobrimo brak", rekla je za RSE. "Mena nije mogla da bira zato što nije htela da stvara neprijateljstvo između porodica".

Ona je rekla da su samo nedelju dana posle venčanja, Džavid i desetak muškaraca iz njegove porodice odvezli Mangal na nepoznatu lokaciju gde su je tukli i mučili. "Još imam njenu krvavu odeću", rekla je majka, brišući suze crnom maramom.

Ujak Zalmaj Mangal rekao je za RSE da je njegova nećaka imala "probleme" s muževljevom porodicom. "Slučaj je otišao na sud i bio je veoma komplikovan".

Anisa Mangal kaže da je porodica pokrenula slučaj u kancelariji tužioca. Ona, međutim, tvrdi da kancelarije nije istraživala slučaj i da ga je odbacila.

Džamšed Rasuli, portparol kancelarije tužilaštva, odbacuje tu tvrdnju. On je rekao da je slučaj iskorišćen kao dokaz da Mangal dobije razvod.

Razvod je tabu u Avganistanu i ako žena želi da zakonski dobije razvod, mora prebroditi pravosudni sistem kojem dominiraju muškarci.

Žene koje prijave nasilje u kući ponekad budu te koje budu pritvorene ili uhapšene. Žene koje beže od prisilnih brakova i zlostavljanja ponekad ubiju njihovi supruzi ili same njihove porodice.

Prava žena su pitanje života i smrti u Avganistanu.
Prava žena su pitanje života i smrti u Avganistanu.

U emotivnim video snimku postavljenom na Fejsbuku (Facebook) 11. maja, Anisa Mangal je pozvala vlasti da pronađu ubice njene ćerke. "Borite se za moju ćerku", molila je. "Za ime Boga, kaznite počinioce".

Mangal je rođena u Kabulu, a njeni roditelji su poreklom iz jugoistočne provincije Paktia. Veruje se da je Džavid, koji živi u Kabulu, takođe iz te provincije.

Borba za ženska prava

Mangal je na Fejsbuku 3. maja rekla da se plaši za svoj život i otkrila da je dobila preteće poruke na društvenim medijima. Ali je ona prkosno rekla da se snažna žena ne plaši za svoj život. Ona nije objavila ko je slao pretnje i zašto.

Mangal je postala poznata radeći kao voditeljka na privatnoj Ariana TV, kanalu na paštunskom jeziku Lamar privatne stanice Tolo TV i na privatnoj nacionalnoj televiziji Šamšad TV.

Takođe je vodila popularne strane na društvenim medijima na kojim se razmatraju prava Avganistanki na rad i pravo avganistanskih devojčica da idu u školu.

Mangal je opširno pisala kako je bila primorana da uđe u dogovoreni brak 2017. i o procesu kroz koji je morala da prođe da dobije razvod.

Nedavno je postala savetnica u Odboru za religiozna i kulturna pitanja u donjem domu avganistanskog parlamenta.

'Zaštite nas'

Ubistvo Mangal izazvalo je brojne osude i pozive novinara i aktivista za ljudska prava da se zaštite žene.

"U zemlji u kojoj je ugrožen moj život kao novinarke, želim da vlada ne pokazuje da ceni naš rad već da se fokusira kako da nas zaštiti", navela je avganistanska novinarka Zalma Haruti na Fejsbuku 12. maja.

Avganistan je zemlja s najvećim brojem ubistava novinara, s 15 ubijenih samo u 2018. Najmanje četvoro novinara je ubijeno ove godine.

Šagufa Nurzai, članica parlamenta i koleginica Mangal, navela je na Tviteru (Twittter) da je njena smrt deo šireg trenda u kojem su mete žene i devojčice. Nurzai je spomenula slučaj šestogodišnje Mahse koja je u martu oteta i ubijena u Kabulu i ubistvo 27-godišnje Farhunde Malikzade koju je na smrt prebila gomila u Kabulu 2015. pošto je lažno optužena da je spalila kopiju Kurana.

XS
SM
MD
LG